Helyi közélet

2016.04.11. 10:19

Együtt minden jobban megy - A rotarysok első női kormányzójával beszélgettünk

Debrecen - A Rotary Magyarországnak összesen 1140 tagja van.

Debrecen - A Rotary Magyarországnak összesen 1140 tagja van.

Különleges eseménynek adott otthon Debrecen a hétvégén, a Kölcsey Központban rendezték meg ugyanis a Rotary Magyarország gyűlését, ahol bemutatkozott a szervezet tizedik, egyben első női kormányzója, Pénzes Ilona.

Az ifjúságra és a képzésekre szeretném fektetni a hangsúlyt - Pénzes Ilona

A baráti körként indult szervezetet 111 évvel ezelőtt Paul Harris alapította Amerikában. Ma 34 ezer Rotary klub van a világon, és mintegy 1,2 millió ember rotarysta. – Hazánkban 1140 tagja van a szervezetnek, mely lényegében egy baráti közösség, amely különböző segítő akciókat is szervez. Az egyik ilyen országos akciónk, a „Gift of life”, vagyis adj életet ajándékba, melyben határon túli gyerekek Magyarországon végzett szívműtétjének költségét és a szülő itt tartózkodását finanszírozzuk. A Rotary adventen sok klubunk szervez olyan megemlékezést, ahol sérült gyerekeknek adományoznak. A klubok önállóan is végeznek ilyen feladatokat, Nyíregyházán mi például egy olyan speciális játszóteret fogunk építeni, ahol mozgáskorlátozott gyerekek is játszhatnak – fogalmazott Pénzes Ilona, s azzal folytatta: – Azt, hogy milyen segítőakcióhoz csatlakozunk, mindig a helyi klub dönti el, míg az országos programok sokszor külföldi megkeresés vagy épp egy hazai klub jó ötlete alapján születnek meg, melyhez a többiek is tudnak kapcsolódni, ilyen volt az említett Rotary advent, vagy a Gift of life.

Célkitűzések az évre

A Rotary klub egyik sajátossága, hogy a tagok lehetőség szerint különböző szakmákat képviseljenek, bár a kormányzó szerint azért ez nincs kőbe vésve, hiszen náluk is van több vállalkozó, vagy épp két pedagógus, azonban valóban céljuk, hogy minél színesebben, több szakmából legyenek tagok. – Ez azért fontos, mert ezáltal sokat tanulhatunk egymástól. Jellemző az emberre, hogy csak a szakmájában él, azonban mikor eltérő foglalkozást űző emberek leülnek egymással beszélgetni, megnyílik a világ, és sok információhoz juthatnak, mellyel gazdagabbá válnak. Ezenkívül minden szakma másra képes, vagyis a különböző képességek összeadódnak, melynek köszönhetően nagyon sok jó dolgot tudunk kihozni az életből – mondta Pénzes Ilona, aki az elkövetkező egy évre szóló kormányzásának prioritásairól is beszélt. A Rotary Magyarország új vezetője az ifjúságra és a képzésekre szeretné fektetni a hangsúlyt. – A jelenlegi ifjúsági szervezeteink (EarlyAct, Interact, Rotaract) mellett szeretnék még több klubbot kialakítani a fiatalok számára, illetve kiépíteni egy olyan mentorhálózatot, ahol az idősebb rotarysták egy-egy fiatalt a szárnyuk alá vesznek és segítik életútjukat a Rotaryban, vagy akár a szakmájukban.

Ezt is tanulni kell

Megannyi ismeretanyag van a Rotaryval kapcsolatban, ahhoz, azonban, hogy az új tagok minél többet tudjanak a szervezetről, illetve a programokról, melyekbe bekapcsolódhatnak, képzéseket kell indítani – véli az új kormányzó.

HBN–PÁTZ


A debreceni szervezet

A regionális szervezet – melynek vezetője Ragányné Poncsák Pálma – hat klubból áll, ide tartozik többek között a cívisvárosi is. A debreceni klub minden évben megszervezi a rendkívül népszerű Rotary-futást, illetve folyamatosan zajlik a cserediákprogram, melyben a debreceni gyerekek egy évre kimehetnek külföldre (Amerika, Mexikó, Brazília, Tajvan stb…), majd fogadják az adott országból érkezett fiatalokat, akik szintén egy esztendőt töltenek nálunk. – A gyerekek számára örök élményt nyújt, illetve nyelvtanulás szempontjából sem elhanyagolható lehetőség – mondta Pénzes Ilona.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában