Helyi közélet

2016.04.14. 18:05

Egyetemista élesztett újra egy idős nőt Debrecenben

Debrecen - Szerencsére már stabil a néni állapota, a klinikán fekszik a belgyógyászaton – kezdte a legfontosabb hírrel Molnár József biztonsági őr, aki egy érdekes, szívet melengető történettel kereste meg szerkesztőségünket.

Debrecen - Szerencsére már stabil a néni állapota, a klinikán fekszik a belgyógyászaton – kezdte a legfontosabb hírrel Molnár József biztonsági őr, aki egy érdekes, szívet melengető történettel kereste meg szerkesztőségünket.

Mint kiderült, szerda délelőtt háromnegyed tíz tájban egy fiatalember szaladt be a Jerikó utcai tüdőszűrő állomásra, hogy rosszul van valaki.

Szakszerű újraélesztés

Egyből kiszaladtak az utcára, ahol egy fekvő asszonyt találtak és fölötte egy másik fiatalembert, aki éppen szakszerű újraélesztést végzett rajta. Ekkor Molnár József a szomszédos tüdőgondozóba futott, ahonnan orvosi segítséget kért, ami pillanatokon belül meg is érkezett, és egy defibrillátorral többször újraélesztették az idős asszonyt a mentők érkezéséig. A biztonsági őr szerint azonban mindez már késő lett volna, ha a fiatalember időben nem cselekszik.

A hétköznapi „hős”, Katona István elsőéves agrármérnök szakos hallgató csoporttársával éppen vérplazmaadásra indult a Malomparkba, amikor maga sem tudja miért, de visszanézett, és észrevette, hogy egy pad előtt egy nő fekszik arccal a földön. Egy másik asszony kétségbeesve hívta őket, hogy segítsenek. Odaérve a 20 éves csengeri fiatalember látta, nagy a baj, mert az idős asszony arca már ellilult, a szájából kifolyt az előtte bekapott pogácsa. Sejtette, hogy szívrohammal van dolguk, és egyből beugrott neki, mit tanult a jogosítvány megszerzéséhez egészségügyi ismeretekből. A barátja, Gémesi Imre a mentőket hívta, ő pedig hátára fordította az asszonyt, és megkezdte a szívmasszázst, ahogy annak idején az ambu babán. Jól csinálta, mert másfél-két perc múlva az idős nő életjeleket mutatott, így a vonalban lévő mentős javasolta, hogy helyezze stabil oldalfekvésbe. Ezt is elvégezte, ám az asszony szíve újra megállt, de addigra már odaértek a tüdőgondozóból, és a defibrillátor segített, majd az érkező mentőben is többször újraélesztették az idős hölgyet, aki – a szakemberek szerint is – Katona Istvánnak köszönheti életét.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában