Helyi közélet

2016.04.07. 10:13

Bízunk a munkahelyünkben?

Debrecen - Stabilizálódik a munkaerőpiaci bizalom Magyarországon – mutat rá egy friss felmérés.

Debrecen - Stabilizálódik a munkaerőpiaci bizalom Magyarországon – mutat rá egy friss felmérés.

Nőtt és kiegyensúlyozottabbá vált az alkalmazottak bizalma a munkaerőpiac felé az elmúlt egy évben. A BNP Paribas Cardif és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexe szerint csökkent azoknak a száma, akik jelentősen pesszimistábbak a többi válaszadónál.

Mit tenne érte?

A mérőszám azt vizsgálja, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget. „Nemcsak az bíztató, hogy nőtt az index értéke, hanem az is, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik pesszimistábbak a többi válaszadónál. Erre példa az 50 és 59 év közötti munkavállalók csoportja. Esetükben egy évvel ezelőtt még az akkori átlagnál alacsonyabb értéket mértünk, mostanra viszont már teljesen felzárkóztak a jelenlegi, egyébként magasabb átlaghoz” – mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

Optimistább férfiak

A férfiak általában valamivel jobban bíznak a munkahelyükben a nőkhöz képest, ami a jelenlegi adatokban is visszaköszön. Korcsoport alapján a 18-29 év közöttiek körében az elmúlt egy évben öt pontos emelkedés volt tapasztalható. 2015 hasonló időszakához képest a 60 év felettiek körében is érzékelhető változás ment végbe, de a javulás ellenére bizalmuk még elmarad az átlagostól. A szektorok szerinti bontás tekintetében fontos kiemelni a kereskedelmet, ahol öt pontos emelkedés történt egy év alatt. Ez arra utal, hogy ebben a szektorban dolgoznak a legbizakodóbb munkavállalók. A lista végén a mezőgazdaságban dolgozók állnak, ugyanakkor bizakodásra ad okot az előző negyedévhez képest tapasztalt némi emelkedés. Iskolai végzettséget tekintve továbbra is megállapítható, hogy minél magasabb valakinek a végzettsége, annál magabiztosabb a munkahelyével, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedésével kapcsolatban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában