Helyi közélet

2016.04.17. 11:38

Az ételverseny is a szép településképet szolgálta

Szentpéterszeg - A bihari falu méltán híres rendezettségéről és gasztronómiájáról; mindkettőt be is mutatta a hétvégén.

Szentpéterszeg - A bihari falu méltán híres rendezettségéről és gasztronómiájáról; mindkettőt be is mutatta a hétvégén.

Mégpedig a tizenharmadik alkalommal megrendezett Tavaszköszöntő Napon, amely egyrészt a helyben, házilag készített ételek bemutatásáról, másrészt a település utcáinak, köztereinek, portáinak állapotának felméréséről szólt. Ráadásul a települési önkormányzat és a Szentpéterszeg Baráti Körének Egyesület versenyt hirdetett mindkét témában. Eredmény? A helyi ételek versenyében már szombat délután, míg a Takaros porta elnevezésű faluszépítő versenyben csak ősszel, a szüreti felvonuláson.

Megfelelni a díjnak

De nézzük sorba az eseményeket. A település elöljáróiból, civil szervezetek tagjaiból álló zsűri, mint ahogy 2004 óta minden áprilisba, ezúttal is bejárta a falu utcáit, hogy megnézze, milyen állapotban vannak a közterületek, a porták. Ez alapján kialakul egy összkép, sőt, megjegyzik azokat a helyeket, ahol különös gonddal figyelnek a külső lakókörnyezet rendezettségére. Nyáron még egy vagy két alkalommal tesz szemlét a grémium, majd az utolsót ősszel, a szüreti napon. Ezután következik az eredményhirdetés, mégpedig a legvirágosabb, a legszebb, valamint összhatásában a legjobb kategóriában. Minden évben odaítélnek egy különdíjat is. A jutalom pedig egy Takaros Porta feliratú agyagtáblácska, amelyet az azt kiérdemelt ingatlan tulajdonosa ki is teszi az utcáról is jól látható helyre. Erre a vetélkedésre nem kell nevezni. Az pedig, hogy egyre több házon kint van a tábla, nyomot hagy Szentpéterszeg küllemén; aki már elnyerte, a jövőben is igyekszik megfelelni az elismerésnek.



Ételek tíz kategóriában

Amíg a faluszemle résztvevői járták az utcákat, addig a helyi ételek és italok versenyére nevezettek gondosan készítették a süteményes- és a hidegtálaikat, valamint a savanyúságaikat a faluház egyik termében. A Boros László Venesz-díjas mesterszakács és Jager Istvánné shéf vezette zsűri tagjai először megszemlélték az ételeket, majd végig is kóstolták azokat. A délutánra összegyűlt szép számú közönség is részesülhetett a gasztronómiai örömökből, hiszen a közönségjegyekkel ők is megízlelhették mindazt, amit falubelijeik alkottak az asztalokra. Sőt, ők maguk is szavazhattak az ételekre, italokra. Az egyes kategóriák helyezettjei pedig nem mást, mint a helyi kertészeti árudában beváltható ajándékutalványokat kaptak – ezzel is segítve településük szép külső megjelenését.

Az eszem-iszom után a Péterszegi Rozmaring Néptánccsoport és a helyi színjátszó csoport, valamint Leblance Győző és Tóth Éva fellépésével kulturális műsor következett. A tavaszköszöntőt bál zárta.

HBN


A gasztronómiai verseny legjobbjai

Disznótoros:

I. Szabó Lehel – csodatál

II. Szabó Gyuláné – Bihari tál

III. Olajos Mihály – sonkatál

Szalonna:

I. Nagy Zoltán – kolozsvári szalonna

II. Vadász Jenő – füstölt kolozsvári szalonna

III. Olajos Mihály – fehér szalonna

Hidegtál, reformétel:

I. Bocska Andrásné – Erzsébet tál

II. Farkas Jenőné – saláta kosár

III. Dr. Görgényi Márta – karfiol falatkák

Édes sütemény:

I. Lőrinc Emma – Amandina

II. Balogh Gyuláné – Szedres krémes

III. Farkas Jenőné – Tejszínes túrókocka

Édes kelt sütemény:

I. Szabó Gyuláné - úri csőröge

Sós sütemény:

I. Praksa Zoltánné – tepertős pogácsa

II. Tyukodiné Kovács Anikó – medvehagymás sajtos rúd

III. Tornyi Lászlóné - pogácsa

Befőtt, lekvár, szörp:

I. Végh Mihályné - sárgadinnye lekvár

II. Nagy Zoltánné - szilvalekvár

III. Csávás Sándor – sárgadinnye befőtt

Savanyúság:

I. Szepesi Jenőné – csalamádé

II. Vadász Sándorné – csemege uborka

III. Bocska Andrásné – vegyes savanyúság

Bor:

I. Szabó Gyula – egri kékfrankos

II. Csizmadia József – othello vörösbor

III. Nagy Katalin - muskotály

Pálinka:

I. Olajos Mihály – szilvapálinka

II. Puskás Gábor – szilvapálinka

III. Vadász Gergely - szilvapálinka


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában