Helyi közélet

2016.04.25. 17:06

A római katolikusok elfogadták

Fülöp - Egyházivá válhat az iskola, így ott maradhat a felső tagozat.

Fülöp - Egyházivá válhat az iskola, így ott maradhat a felső tagozat.Ha minden az önkormányzat tervei szerint alakul, ősztől már a római katolikus egyház fenntartásában működik a település nyolcévfolyamos általános iskolája. Az iskola fenntartó váltásának véleményezése is megtörtént már, a nevelők, a diákok és a szülők is az egyházi fenntartás mellett álltak ki. Utóbbiak például 95 százalékos arányban.

A jövőbeni iskolagazda kiválasztása érdekes módon alakult. Fülöp egyébként görög katolikus többségű falu, és ennek megfelelően először – 2012-ben – iskolájukat annak az egyháznak ajánlották fel. Akkor az egyház ezt nem vállalta, nemet mondott.

Csak felső határ van

2016-ban ismét napirendre került az iskola egyházivá tétele, mégpedig – tudtuk meg Hutóczki Péter polgármestertől – azért, mert a csökkenő gyermeklétszám miatt veszély fenyegette a felsőtagozat indítását. Mivel a település, a szülők, a diákok szerették volna, ha az 5–8. osztály továbbra is Fülöpön tanul, az iskola egyházi fenntartása mellett döntöttek. Ebben az esetben ugyanis az osztályok létszámának csak felső határa van. Az iskola átadás érdekessége, hogy a görög katolikus egyház is támogatja, hogy a jövőben római katolikus iskola legyen a fülöpi alapfokú oktatási intézmény.

HBN˜–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában