Helyi közélet

2016.04.17. 08:24

"A Latinovits végre méltó helyre kerülne" - Az építész felvetésére a polgármester válaszol

Debrecen - „Egy város életében adódhatnak olyan évek, amikor érdemes leírni, kimondani építő szándékú javaslatokat, mert azok figyelembe vétele megtörténik, így a város vezetői és polgárai közötti bizalom erősödhet” – kezdi Papp Lászlóhoz intézett nyílt levelét Kőszeghy Attila építész, várostervezés-városgazdálkodás szakmérnök.

Debrecen - „Egy város életében adódhatnak olyan évek, amikor érdemes leírni, kimondani építő szándékú javaslatokat, mert azok figyelembe vétele megtörténik, így a város vezetői és polgárai közötti bizalom erősödhet” – kezdi Papp Lászlóhoz intézett nyílt levelét Kőszeghy Attila építész, várostervezés-városgazdálkodás szakmérnök.

Mint fogalmaz, az utóbbi években biztató változást lát a várható városarculat megismerése, megvitatása és befolyásolása tekintetében, „jelentős fejlesztések előkészítése kap végre nem csupán álságos, hanem valóságos nyilvánosságot”.

Kőszeghy Attila azt írja, tanulmányukkal maguk is hozzájárultak a Nagyerdei Stadion parkerdei megvalósításához, majd közli: a Petőfi téri intermodális központ tervezése kapcsán „közvetítették” a városvezetők felé a „polgárok által jelzett, keményen megfogalmazott kritikai észrevételeket”, illetve „a tervek látványos és kiválóan hozzáférhető bemutatása, valamint a lakossági véleményezés lehetőségének biztosítása mára lehetővé tette, hogy azok, akiknek még meggyőző szakmai kifogásai vannak, azokat idejében megfogalmazzák”.

Az építész kisvártatva a lényegre tér: mi létesül a Csapó utca déli oldala és a Dósa nádor téri, volt közegészségügyi épületek térfala közötti hatalmas tömbben, kérdi. „Kevés figyelmet kap a Fórum tetejére helyezett stúdiószínház befejezésének programja. Pedig most még van esély arra, hogy a Csokonai Színházhoz igen közel, földszinten, zöld parkokhoz közvetlenül kapcsolódva létesüljön a Lationovits Stúdiószínház, hiszen egy intézmény két részéről van szó, és merész állítás, hogy a pláza fölé tolt építmény méltó helye lesz az új stúdiószínháznak. A Dósa nádor tér és a Csapó utca mögötti tömbfeltárás során a színházi és városrendezői szakma nézőszögéből egyaránt kiváló lehetőség nyílik a stúdiószínház elhelyezésére. A nagyszínház szomszédságában megépülő stúdiószínház három hónap alatt, maximum egymilliárd forintból exkluzív arculattal megvalósítható a Fórumban látható készültségi szintig. A belső kialakítás, a díszletmozgató és más technikai felszerelés is egyszerűbben, költségtakarékosabban valósulhatna meg az új helyen” – hangsúlyozza a maga álláspontját Kőszeghy Attila, aki szerint így a Latinovits méltó helyre kerülne.

Polgármesteri közelítés

A levelet teljes terjedelmében idézni nincs módunk, de reagálást kértünk Papp Lászlótól. A polgármester válaszában először is leszögezte: a lakossági véleményekhez való hozzáállása tetten érthető például a parkerdő- és stadionrekonstrukciós program azon mozzanatában, amikor is a beruházás felelőseként széles nyilvánosság előtt mutatták be a terveket és rendeztek fórumot az érdeklődőknek. – Fontos, hogy a debreceniek a városképet érdemben befolyásoló fejlesztésekről idejében tájékozódhassanak, s legyen lehetőség a lakossági felvetések figyelembe vételére. Ennek érdekében a nagy léptékű beruházásoknál, amikor annak fennállnak a feltételei, nyílt tervpályázat útján igyekszünk felszínre hozni és kiválasztani a lehető legjobb megoldásokat. Tehát nem meghívásos tervpályázattal vagy egyszerű közbeszerzési eljárással élni, ahol az olcsó ár dönt el mindent – bocsátotta előre.


Fotó: HBN-archív


Ilyen lesz – folytatta – a Kőszeghy Attila által említett Dósa nádor téri terület fejlesztése is, mely során az eljárás a tömb funkcionális és városképi szempontból értékelhető arculatának a megtervezését fogja tartalmazni. Mint mondta, az újragondolás nyílt tervpályázati eljárás keretében zajlik majd, filozófiája, hogy minél szélesebbre tárják a tervezők bekapcsolódásának lehetőségét, annál komolyabb az esélye a nagyon jó, a debrecenieket kielégítő megoldásoknak.

– A Dósa nádor téri volt ÁNTSZ-székház az államé. Már kezdeményeztük az épület ingyenes önkormányzati tulajdonba adását, de még nem született döntés. Jelenleg az ingatlan megvásárlását sem zárnám ki, hiszen egyetértek abban Kőszeghy Attilával, hogy az épület szorosan összefügg a tér funkcionális újragondolásával – mondta, ugyanakkor a polgármester szerint az ingatlannak nem szabadna a jövőben színházi funkciót adni. Erre két oka van. – Az egyik, hogy az Ady, a város egyik legjobb gimnáziuma, hosszú ideje komoly helyhiánnyal küszködik. Ezt az infrastrukturális igényt a volt ÁNTSZ-székház révén ki lehetne elégíteni.

Konkrétan

Másrészt – mutatott rá – a kifejezetten e célra tervezett Latinovits kamara-, stúdió- és varietészínházzal együtt szerkezetkész állapotú és az átadáshoz szükséges belsőépítészeti igények teljesülésére is megvan a támogatás a román–magyar határon túli uniós együttműködés forrásai révén. Ez a színházi beruházás a megye úgynevezett zászlóshajó-projektje, mely mögött egyaránt ott áll Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Perényi Zsigmond nemzetközi helyettes államtitkár. Ha tehát 1 milliárd forintból új stúdiószínházat építene a város a volt ÁNTSZ-székházban, azzal egyszerre konzerválná az Ady Gimnázium nehéz helyzetét és a hagyna magára a Fórumban egy olyan épületet, amelyet nem lehetne másra használni, hiszen színháznak tervezték – szögezte le.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában