Helyi közélet

2016.04.06. 10:47

A józsaiak nem kérnek az urnafalból

Debrecen - A lakók a nyugalmuk érdekében nem szeretnének urnatemetőt a környékükre, és a párbeszédet hiányolják.

Debrecen - A lakók a nyugalmuk érdekében nem szeretnének urnatemetőt a környékükre, és a párbeszédet hiányolják.

A Gát utcai Szent György-templom tavaly novemberi felszentelésekor az ott lakók azt gondolták, végre visszatér a nyugalom a környékre, pedig a gondok csak ekkor jöttek igazán. A helyiek megdöbbenésére a katolikus templom mögött, a környező utcákat a Józsaparkkal összekötő egyetlen sétány mentén urnafal kialakítása kezdődött, ez meglehetősen felháborította az ott élőket.

Több mint 120 aláírás

Fülöp Ildikó a helyiek nevében elmondta, a lakók összefogva, egységesen próbáltak párbeszédet kezdeményezni az egyházzal, de onnan csak egy elutasító válaszlevelet kaptak. – Röviddel a templom felszentelését követően megkezdődött az építése, melynek csak a téli fagyok szabtak gátat – meséli a kapcsolattartó. – 798 urnarekeszről van szó, melyekbe három urnát lehet elhelyezni, tehát közel 2400 urnáról beszélünk – magyarázta.



Hamar kiderült, a környező utcákban élőket is érzékenyen érinti a temetkezési hely gondolata. Úgy gondolták, ha egységesen lépnek fel, párbeszéd kezdődhet az egyházzal. Januárban megfogalmaztak és átadtak egy 43 lakos által aláírt levelet Palánki Ferencnek, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspökének, amelyben összegyűjtötték az építkezés során tapasztalt negatívumokat, és az urnatemető lehetséges hatásait. Egy hónappal később kapták kézhez az egyház válaszát, amelyben nyomatékosították: az urnafalat meg fogják építeni, és egyben kérték, hogy a lakosok ezt fogadják el.



– Ezért döntöttünk úgy, hogy az érintett utcákban élők véleményét kikérjük. 90 háztartásból 124 aláírás gyűlt össze. A lakók 85 százaléka nem ért egyet az építkezéssel. Ezeket az aláírásokat egy kísérőlevéllel együtt kedden postára adtuk – mondta Fülöp Ildikó. Azt, hogy miért nem szeretnének urnatemetőt a szomszédságukban, levelükben részletesen kifejtették.


Fotó: Matey István


Közelben a köztemető

– Ez a terület Józsa központja, maga a sétány és környéke pedig közösségi rendezvények színtere, ráadásul a játszótér is csupán néhány tíz méterre fekszik a leendő urnafaltól. Ide pár perc sétára van a köztemető, így indokolatlannak látjuk, hogy a lakóövezetünkben alakítsanak ki egy másik temetkezési helyet. Mi azt szeretnénk, ha az urnatemetőt az építtető elbontaná – emelte ki Fülöp Ildikó.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában