Helyi közélet

2016.04.17. 19:32

A békakonty is orchidea, csak nincs olyan jó reklámja

Debrecen - Első pillantásra a békakonty nem egy orchidea látszatát kelti, pedig az.

Debrecen - Első pillantásra a békakonty nem egy orchidea látszatát kelti, pedig az.

Ha először azt halljuk egy növényről, hogy orchideaféle, mindjárt valami egzotikus és színpompás növényre gondolunk és nem is tévedünk nagyot. Az orchideák általában tényleg színesek és inkább a trópusokról vagy az ablakunk virágai között ismerjük őket, pedig vannak igazi rejtőzködők is. Köztük több faj megyénkben is előfordul.

A békakonty tojásdad leveleivel és abból középen felfutó szárával nem orchidea látszatát kelti, pedig az orchideafélék, vagy ahogy hazánkban jobban ismerik, kosborfélék családjába tartozik, és csak első ránézésre tűnik jelentéktelen zöld növénynek.

Ha közelebbről, akár nagyítóval nézzük meg parányi virágait, megérthetjük, miért is van rokoni kapcsolatban az orchideákkal. A kis gömbszerű virág is elég érdekes a sisakszerűen összeborult lepelleveleivel, ami közül hosszan előre nyúlik az épszélű, széles szálas mézajak.

A nagyjából 30-60 cm-re növő évelő növény még elég sok helyen előfordul hazánkban, megyénkben főleg a jó vízellátottságú homoki tölgyesekben, liget- és láperdőkben és nyíresekben bukkanhatunk rá. Haláp térségében is jelentős állománya található és ezen a kicsit csapadékosabb tavaszon szép számban kezd virágozni. Egy kicsit hamarabb, mint ahogy a szakirodalom írja, de ez nem gond, hiszen a békakonty, ahogy a többi növény, nem olvassa azt.

HBN–Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában