Helyi közélet

2016.03.09. 09:55

Videoklippel üzent Putyinnak a debreceni vállalkozó

Debrecen - A kreativitásáról és váratlan húzásairól ismert édességgyáros ismét nagyot dobott.

Debrecen - A kreativitásáról és váratlan húzásairól ismert édességgyáros ismét nagyot dobott.

Nem lehet tudni, volt-e szerepe a csaknem 15 évnyi pereskedése számára kedvező végkifejletének, de az ismert vállalkozó, Felföldi József újra a zenén keresztül üzent a világnak. A Kodály Filharmonikusokkal készített és tavaly kiadott Ébredés című CD-je után ezúttal az orosz elnök, Vlagyimir Putyin migrációs és terroristaellenes politikája adta az ihletet számára egy videoklip elkészítéséhez.

Övé a szabadalom

Portálunkon többször beszámoltunk arról, hogy az édességgyártó vállalkozó fejéből pattant ki még az ezredforduló táján az ötlet: nem a csupor tejbe kell keverni az édesítő adalékot, hanem azt apró golyócskák formájában egy műanyag szívószálba is el lehet helyezni. Így amikor a gyerek felszívja a tejet, az már a szájában összekeveredve ad neki kellemes ízharmóniát többféle változatban. Később a termék elindult világhódító útjára, még az egyik külföldi gyermekcsatornán is rendszeresen reklámozták, csakhogy nem azzal a fantázia névvel, amit Felföldi József adott neki.

Időközben ugyanis egy ausztrál cég egyszerűen ellopta az ötletet, és legjobb védekezés a támadás elvével még be is perelte a debreceni vállalkozót. Mivel a Felföldi Kft. már 2002 előtt is gyártotta a szóban forgó terméket, nem volt nehéz bizonyítani, ki kit „nyúlt le”. Ez alapján hoztak ítéletet minden olyan országban, ahol szabadalomként érintett volt, de éppen a saját hazájában született számára kedvezőtlen döntés.

Felföldi József nem nyugodott bele, így idén az Európai Szabadalmi Hivatal is tárgyalta az ügyet Németországban, és kimondta, a termék a debreceni vállalkozóé, ami 26 másik ország mellett Magyarországra is kötelező érvényű.

Cézár és Nagy Péter

Felföldi József azonban nemcsak állhatatosságáról ismert, hanem művészi hajlamáról is. A világról alkotott elképzelései versbe, zenébe öntése mellett most a politikát is belekeverte abba az elegybe, ami egy videoklip formájában öltött testet, és már több mint 200 ezren látták egy közösségi megosztó portálon. Mint lapunknak nyilatkozta, egyfajta audiovizuális jegyzet, amely a jelenlegi európai migrációs helyzetre és terrorveszélyre adott művészi reakció. Egyben szeretné felhívni az európai nemzetek figyelmét (az angol nyelvű szöveg fordítása egy klikkeléssel hét nyelven, köztük magyar feliratként is olvasható az alján), hogy pillanatnyilag csak a Cézárhoz és Nagy Péterhez hasonlított Putyin elnök kínál megoldást a problémákra.

Ezek után nem csoda, ha Oroszország debreceni konzulátusa vállalta, a saját oldalán népszerűsíti a „hangjegyzetet”, mellyel a debreceni vállalkozó – a bejegyzések tanúsága szerint – már most sokak szimpátiáját kivívta.

HBN–ÉP


Debrecen - Érdekes CD került a kezembe a napokban. Az Ébredés című szimfonikus költemény borítóján zeneszerzőként az édességgyárost jegyzi. Beszélgetés Felföldi József édességgyárossal, aki a Kodály Filharmonikusokkal adott ki közös lemezt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában