Helyi közélet

2016.03.01. 12:43

Új terápiák a szívbetegeknek

Debrecen - Több mint két évvel emelkedett hazánkban a születéskor várható élettartam a fejlődő kardiológiai kezeléseknek köszönhetően.

Debrecen - Több mint két évvel emelkedett hazánkban a születéskor várható élettartam a fejlődő kardiológiai kezeléseknek köszönhetően.

- Iszkémiás szívbetegségben hazánkban a legóvatosabb statisztikák szerint is több mint félmillióan szenvednek. A páciensek kétharmadánál magas vérnyomás, felénél cukorbetegség is társul a szívproblémához, ezért olyan gyógyszereket érdemes választani, amelyek ezeket a betegségeket együttesen kezelik. A koleszterincsökkentésben elérhetővé váltak például olyan új tabletták, amelyekkel nagyon jó eredmények érhetőek el – mondja Édes István professzor, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának igazgatója, a Debreceni Kardiológiai Napok szervezőbizottságának elnöke.

A professzor hozzáteszi: sokszor szembesülnek az orvosok azzal a problémával, hogy a betegek egy része egy év után abbahagyja a gyógyszeres kezelést, mivel nem érzékel rögtön olyan eredményt, mint egy vízhajtó vagy vérnyomáscsökkentő esetében. Ezzel azonban nagy kockázatot vállal, hiszen a koleszterincsökkentő gyógyszereket egy életen át kell szedni.

Édes professzor leszögezi: a leghatékonyabb kezelési mód még mindig a prevenció a szív- és érrendszeri betegségek területén is. Köztudott, hogy nehéz letenni a cigarettát, ezért jobb, ha rá sem szoknak az emberek. Ám azt is hozzáteszi, nagyrészt a javuló kardiovaszkuláris ellátás miatt a férfiak születéskor várható élettartama mára meghaladja a 70 évet, míg nőknél megközelíti a 80-at.

A klinikaigazgató arra is kitért, hogy a krónikus szívelégtelenség kezelésével kapcsolatban van egy új típusú vegyület – az úgynevezett ARNI –, ami igazi áttörést és előrelépést jelenthet. Az új gyógyszert Amerikában már elfogadták, az európai bevezetése pedig folyamatban van.

Az új hatóanyagról, a szívbetegség rizikófaktorairól és társbetegségeiről is szó lesz a XXI. Debreceni Kardiológiai Napok konferencián március 2-e és 5-e között a Kölcsey Központban. A konferencia részletes programja ide kattintva érhető el.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában