Helyi közélet

2016.03.31. 12:18

Több baba születik

Debrecen - Háromezerrel több szülést regisztráltak Magyarországon tavaly, mint 2014-ben.

Debrecen - Háromezerrel több szülést regisztráltak Magyarországon tavaly, mint 2014-ben.

Az évi 25 ezerrel a lakosságszámhoz viszonyított szülések számát tekintve az országos átlag felett van Északkelet-Magyarország. A debreceni klinikán 2 ezer 965 újszülött jött világra 2015-ben, közöttük 91 ikerpár és 12 hármasiker. Az édesanyák egyre gyakrabban, a szülések közel 10 százalékánál veszik igénybe az érzéstelenítést, ám Debrecenben szinte minden második kismama él ezzel a lehetőséggel. Ezeket az adatokat Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója osztotta meg annak kapcsán, hogy idén a klinika szervezésében Debrecenben ülésezik a Magyar Nőorvos Társaság Északkelet-Magyarországi Szekciója pénteken és szombaton.

A debreceni szülészeti és nőgyógyászati Klinikán a császármetszés gyakorisága az országos átlagnál alacsonyabb, 39 százalék volt 2015-ben. Ez az adat azért figyelemre méltó, mert a progresszív ellátásból adódó közel 20 százalékos koraszülöttségi mutatók ellenére a méhen belül és a születést követő első héten bekövetkező, úgynevezett perinatális halálozás aránya hazai és nemzetközi viszonylatban is példátlan, 2,3 ezrelék volt.

Az igazgató a nőgyógyászati betegségekről elmondta: nőtt a méhnyak-, méhtest- és petefészekrákban szenvedők száma, ám utóbbi esetében jelentősen emelkedett a korai stádiumban felfedezett esetek aránya is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában