Helyi közélet

2016.03.18. 16:27

Ettől tátva marad a szája: csúcstechnikát tanulnak a debreceni fogorvos növendékek

Debrecen - Orális szkennelés, 3D nyomtató és digitális lenyomatkészítés - már ezeket a modern technikákat is használják napjainkban a fogorvosok.

Debrecen - Orális szkennelés, 3D nyomtató és digitális lenyomatkészítés - már ezeket a modern technikákat is használják napjainkban a fogorvosok.

Fogszabályozó készítésekor vagy hiányzó fogak pótolásakor ma már a fogorvosok és a fogtechnikusok is a XXI. századi technológiát hívják segítségül. A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán a legújabb technikákat is elsajátítják a hallgatók a digitális fogászat gyakorlati órákon. A szakemberek egy elektromos fogkeféhez hasonló kis kézi eszközzel képesek a páciens fogsoráról digitális lenyomatot készíteni, amit aztán a számítógép monitorján forgatható, háromdimenziós képként láthatnak, hogy a legoptimálisabban tervezhessék meg a beteg számára szükséges pótlást, hidat vagy éppen fogszabályzót. A tervezőprogram által készített kép pedig azonnal továbbküldhető a 3D nyomtatóra vagy közvetlenül arra az úgynevezett marógépre, amely a pótolandó fogat készíti el ugyancsak számítógép által vezérelt módon cirkon, akril vagy akár viasztömbből kifaragva a pótlást – magyarázza Medgyesi Gergely, a Fogorovostudományi Kar fogtechnikusa.

- A számítógépvezérelt technikával precízebben és gyorsabban tervezhetők meg a protézisek és implantátumok, illetve azok illeszkedése, csiszolása is könnyebben ellenőrizhető, és a hibák is jobban korrigálhatók – teszi hozzá a szakember, akit a március 20-i fogápolási világnap kapcsán kérdeztünk a Fogorvostudományi Karon működő új eljárásokról.

A karon emellett más újdonságokkal is találkozhatunk. A Fogpótlástani és Bioanyagtani Tanszéken laboratóriumi körülmények között azt is vizsgálják, hogyan lehet elősegíteni az implantátum beültetését követően a gyorsabb csontosodást. A hiányzó fogak helyére az állkapocsba beültetett implantátumok esetén ugyanis ez a folyamat akár egy évet is igénybe vehet. Ám ha a titániumból készült implantátum felületét arannyal kezelik, majd csontosodást elősegítő fehérjéket kötnek hozzá, akkor a folyamat rövidebb idő alatt megy végbe.

A tanszéken azt is kutatják, hogyan gyógyíthatók hatékonyabban a fogágybetegségek, például a gennyes tasakok. Ehhez nanorészecskékből porózus szerkezetű vázanyagokat állítanak elő, melyet antibiotikummal töltenek fel. Ez pedig a tasakba helyezve lokálisan fejti ki a hatását, illetve elnyújtja a hatóanyag kioldódásának idejét – ismertette Szalóki Melinda, a tanszék tanársegédje. A szakember a legújabb kísérletek kapcsán hozzáfűzte: a Debreceni Egyetemen bölcsességfogból vett őssejtekkel és aerogéllel is próbálják elősegíteni a csontosodást.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában