Helyi közélet

2016.03.18. 12:21

Szűréssel a betegség korai felismeréséért

Debrecen - A kezdeti tünetmentesség miatt nehéz idejében észrevenni a betegség jeleit.

Debrecen - A kezdeti tünetmentesség miatt nehéz idejében észrevenni a betegség jeleit.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság immár harmadik alkalommal rendezte meg a magyarországi Érszűkület Napot, melynek egyik állomása Debrecen volt, ahol csütörtökön egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel és pulzus önvizsgálat oktatással hívták fel a figyelmet a sokáig tünetmentes betegségre, és a felismerésének fontosságára.

Ma már népbetegségnek számító perifériás érbetegség (PAD), közismert nevén érszűkület, az általános érel­meszesedés egyik megjelenési formája. Magyarországon az összes halálozás több mint a feléért a szív- és érrendszeri megbetegedések a felelősek, a felmérések szerint mintegy 400 ezer ember érintett alsóvégtagi érszűkületben. Ilyenkor a beszűkült artériák csökkentik a végtagok vérellátását – egyúttal csökken a szövetek oxigénellátása is – ami a végtagok zsibbadásával, hidegségérzésével jár. A betegség legjellemzőbb tünete a vádliban vagy a combban terhelésre jelentkező fájdalom, nehézségérzet.

A perifériás érbetegség korai diagnózisa akár életet is menthet, hiszen a felmérések azt mutatják, az érszűkületes betegeknél kétszer nagyobb az esély a szívinfarktus vagy a szélütés (stroke) bekövetkezésére, továbbá a betegségben szenvedők 30 százaléka – felismerés és kezelés nélkül – 5 éven belül meghal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában