Helyi közélet

2016.03.31. 16:11

Szépkorba lépett Patyi, a házilúd

<div>Körösszegapáti-Körmösdpuszta - Még az állatorvos is meglepődött, hány évet adott a teremtő a lúdnak.</div>

Körösszegapáti-Körmösdpuszta - Még az állatorvos is meglepődött, hány évet adott a teremtő a lúdnak.

Három évtizedet emberi léptékkel megélni is nagy dolog, hát még baromfiként; s nem is igen találunk arra példát, hogy háziszárnyas 20 évtől tovább élt volna. Pedig szeretett megyénkben, 7 kilométerre Körösszegapátitól, van egy olyan házilúd-aggastyán, amely 1987-ben már kikelt a tojásból, tehát 30. életévét tapossa. Tapossa, bár már inkább tapogatja, mert az itatót és az oly régóta ismert kert zegzugait is szinte már csak emlékezetből keresi fel, hiszen a látása és a járása sem a régi már. Ő Patyi, aki négy macskával és egy kutyával osztozik a körmösdpusztai Kovács Lajos törődésében.

– Még az édesanyám hozta haza kislibaként néhány társával ezt a tojót - meséli a gazda -, a tojásáért tartottuk, nem hizlaltuk, mígnem egyszer megözvegyült, majd végleg magára maradt. Régebben sok állat volt a háznál, de azok tartásába belefáradtunk. Az édesanyám halála óta egyedül élek, immár nyugdíjasan, pár éve már nem is pótoltam az állatállományt, viszont ez a liba annyira hozzám nőtt, hogy úgy döntöttem, éldegéljen, ameddig bír, ha eljön az ideje, eltemetem illően - folytatta.

Úgy 5-6 éve még tojást is tojt a lúd, sőt a szomszéd gyerekek meg is festették azokat húsvétra. Ma már nem nagyon hagyja el az ólt Patyi, csendesen üldögél, kenyérbélen és kukoricán éldegél. A melegedő tavaszi napoknak, és a fényképezésnek azonban ő is örült. Olyan, mint egy igazi családtag, a gazdája kedvesen beszél régi dolgairól, csínytevéseiről. Például amikor krumplit vetettek, s Patyi folyton kilopta a gödörből a vetőmagot, és kihordta a kertbe. De legendásan jó házőrző is volt: rögtön riasztotta sziszegéssel, gágogással a kutyákat, ha megjelent valaki a kisajtó előtt - mesélte a gazdája.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában