Helyi közélet

2016.03.12. 17:49

Parázs vita a hajdúnánási szociális lakások körül

Hajdúnánás - Fenntarthatatlannak nevezte a bérlakáshelyzetet Nánás vezetése.

Hajdúnánás - Fenntarthatatlannak nevezte a bérlakáshelyzetet Nánás vezetése.

Az évtizedek alatt kialakult szociális lakások rendszere jelenlegi állapotában fenntarthatatlan, hiszen éves szinten több tízmillió forint hiányt termel, amit tulajdonképpen a város teljes lakosságának kell megfizetnie. Hajdúnánáson 343 szociális lakás van, azaz 343 rászoruló családot tudnak elhelyezni. A rászoruló emberek akár évekig is lakhatnak egy-egy lakásban, amit kedvezményesen kapnak meg használatra. A szociális okok miatt kiutalt, rendkívül kedvezményes bérlakások körül nagyon sok a probléma. Vannak lakók, akik nem fizetik a rezsiköltségeket, onnan kiköltöztetni őket nem lehet, bizonyos esetekben a lakást nyerészkedésre használják - közölte Szólláth Tibor polgármester hozzátéve, ezt az állapotot meg kell szüntetni. A megoldás érdekében a városvezető közmeghallgatást javasol.

Generációról generációra öröklődnek

„Az nem lehet, hogy évtizedeken keresztül eltartson a város embereket.”

A település önkormányzatának munkatársai szinte megdöbbentő körülményeket találtak egy-egy szociális bérlakásban. Csaknem szó szerint fekete falakat (melyek egykor fehérek voltak), levert mosdótálat, szétszedett nyílászárókat, leesett csempéket, áldatlan állapotokat. – Tisztelet a kivételnek, ám a legtöbben a legcsekélyebb figyelmet sem fordítják a lakások állagmegőrzésére. Pár év alatt tökéletesen lepusztítják azokat, aztán ezek felújítását a városnak kell fizetnie – mondta Szólláth Tibor polgármester hangsúlyozva: ezt az állapotot meg kell szüntetni.

– Ma Hajdúnánáson azoknak kell segíteni, akik maguk is tenni akarnak azért, hogy az életük megváltozzon. Aki önmagán nem segít, aki nem akar változtatni az életén, azt ne cipelje a hátán egy közösség. Az nem lehet, hogy a település pénzét gyakorlatilag egy feneketlen kútba dobáljuk. Az sem járható út, hogy azok, akik a közösség írott és íratlan szabályait nem tartják be, követelőzhessenek további kedvezményekért, további előjogokért - fogalmazott a polgármester.

Kevés lakás

Mint Szólláth Tibor kiemelte, Magyarországon nagyon alacsony a szociális bérlakások aránya (a teljes lakásállomány 2-3 százaléka), így nagyon sok rászoruló ember akár évekig is vár arra, hogy megfelelő lakhatáshoz jusson. A krízishelyzetben lévő családokat, embereket segítenie kell az önkormányzatnak, de az nem lehet, hogy családok generációról generációra, apáról fiúra örökítik a szociális lakásokat, saját tulajdonként kezelve az önkormányzat tulajdonát. A krízishelyzet elhárítása után át kell adni a lehetőséget más bajba jutott családnak - véli a polgármester, s szerinte az járható út, hogy egy bérlő maximum 6 évig kaphatja meg ezt a segítséget a várostól.

Szólláth Tibor a témával kapcsolatban azt javasolta, hogy – bár neki határozott álláspontja van a kérdésben –, mivel ennyire kényes kérdésről van szó, kérdezzék és hallgassák meg a hajdúnánásiak véleményét is rendkívüli közmeghallgatás keretein belül. Azt kérte a képviselőktől, szervezzék meg ennek lehetőségét - tudta meg a Napló.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában