Helyi közélet

2016.03.01. 14:20

MSZP: Debrecen vegye vissza az iskoláit

Debrecen - A szocialisták szerint a város jobb oktatást biztosítana, mint az állam.

Debrecen - A szocialisták szerint a város jobb oktatást biztosítana, mint az állam.

Pallás György, az MSZP oktatási szakértője, volt iskolaigazgató, egy, a régi városháza előtt tartott keddi sajtótájékoztatón kijelentette: a debreceni önkormányzat kérje vissza az államtól a városban található iskolákat (vagy azok egy részét). Ezt azzal indokolta, hogy Debrecen régi iskolaváros, (csaknem 90 ilyen intézmény működik itt) melyekben az oktatás színvonala az államosítás óta egyre rosszabb. Hozzátette: Debrecennek bőven van tapasztalata arról, hogyan kell ezt jól csinálni.

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője arról beszélt ugyanott, hogy egy, a visszakérésre vonatkozó közgyűlési előterjesztést készített, melyet a polgármesternek ad át. Ebben az szerepel, hogy a következő közgyűlésen fogadjanak el egy olyan szándéknyilatkozatot, melynek értelmében Debrecen – az országban elsőként – visszavenné iskoláinak fenntartási jogát.

– Az önkormányzatiság egyik lényegi eleme, hogy egy önkormányzat saját iskolahálózattal rendelkezzen – érvelt Madarasi István.

Pallás György az iskolák működtetési költségeiről azt mondta: azt a pénzt, amit most erre a Kliknek adnak, a jövőben az önkormányzatnak kellene biztosítani.

Mivel a jelenlegi jogszabályok értelmében iskolát önkormányzat azonban nem tarthat fenn, ezen törvényt is módosítani kellene – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Jó a színvonal

Minden ellenkező híreszteléssel szemben Debrecenben az oktatás színvonala elismerésre méltó, függetlenül attól, hogy ki az iskolák fenntartója – írta reagálásának elején a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója. Majd így folytatták: ezt bizonyítja, hogy több gimnáziumunk, szakközépiskolánk és alapfokú intézményünk az országos rangsorban előkelő helyen szerepel, valamint az is, hogy a debreceni iskolákban tanuló diákok rendre kiváló eredményeket érnek el hazai és nemzetközi versenyeken.

A Fidesz-KDNP frakció közleménye szerint a mostani tanévet megelőző két tanévben csaknem másfél milliárd forintot fordított a város az intézményrendszer fejlesztésére és az uniós ciklus végéig további 10 milliárdot irányoz elő az Új Főnix Terv. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a város elkötelezett a minőségi oktatás mellett – hangsúlyozta a kormánypárti frakció.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában