Helyi közélet

2016.03.30. 13:56

Mindenképpen pénz kellett a „hűtőstől”

Debrecen - Miután ajtót nyitott későbbi gyilkosainak, kávéval kínálta meg őket.

Debrecen - Miután ajtót nyitott későbbi gyilkosainak, kávéval kínálta meg őket.

Nem hallgatták meg a Debreceni Törvényszék büntetőtanácsának indoklását, így a fegyőrök kivezették azt a két vádlottat, akik az ügyészség, sőt, a bíróság szerint is egy hűtőkkel és más háztartási eszközökkel kereskedő férfit öltek meg 2005-ben a Budai Nagy Antal utcán. Társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték mindkettejüket, T. Gyula és társa leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen – tájékoztatta a Naplót Tatár Tímea, a Törvényszék szóvivője, aki hozzátette, a vádlottaknak 3,8 és 3,4 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

A bírósági tényállás szerint T. Gyula és élettársa (a volt harmadrendű vádlott, Á. Anita – ügyében már jogerős ítélet született, bővebben a keretes írásunkban – a szerző megj.) komoly anyagi gondokkal küzdött. Kifejezetten jó viszonyt ápoltak viszont a sértett V. Lászlóval, akiről azt feltételezték, hogy jómódú lehet. A bíróság szerint T. Gyula többször is felvetette, hogy pénzt kellene szerezni a „hűtőstől”. Kapóra jött nekik, hogy a sértett árulni kezdte a házát, így ingatlanvásárlás ürügyén újra elmentek hozzá. A másodrendű vádlott vevő-jelöltként mutatkozott be a látogatáson.

V. László barátságosan és kávéval fogadta őket, majd bemutatta a házat. Az emeleten támadtak rá: ököllel ütötték, egy videómagnóval is fejbe vágták, betömték a száját. Ám hiába ütötték, nem árulta el, mit hol tart. A vádlottak végül 340 ezer forint készpénzt és 367 ezer forint értékű ékszert zsákmányoltak. A bíróság szerint látták, hogy V. László fulladozik, ám magára hagyták. Érdemes idézni a vádiratból: amikor T. Gyula látta, hogy a férfi már nem mozog, rosszul lett. Előbb a sértett autójával a Nagyállomásra mentek, majd taxival és több átszállással Budapestre utaztak.

T. Gyula és élettársa a bűncselekmény után Hollandiába költözött. A férfit másfél évig kínozta a lelkiismeret-furdalás, ezért előbb a magyar rendőrséget hívta, ahol azt mondták neki, Hollandiában adja fel magát. A másodrendű vádlottra T. Gyula beismerő vallomása alapján találtak rá. Bár ő tagadott, a bíróság szerint a közvetett bizonyítékok, illetve az elsőrendű vádlott részletes beismerő vallomása egyértelműen alátámasztotta a bűnösségét.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott és védője viszont enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. Mindketten előzetes letartóztatásban maradnak – tájékoztatott a szóvivő.

HBN


Másodszor futottak neki

A Debreceni Törvényszék 2012 októberében már ítéletet hirdetett ugyanebben az ügyben. Akkor a határozat az ügy harmadrendű vádlott – Á. Anita – esetében jogerőre is emelkedett. A másik két vádlott és védőik azonban fellebbeztek, így másodfokra került az ügy. A Debreceni Ítélőtábla azonban 2013-ban eljárási szabályszegés miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. Ebben a megismételt eljárásban született most határozat.


Még az alapeljárásról

A gyilkosság 11 évvel ezelőtt, 2005-ben történt. A férfit, miután feladta magát, 2007 márciusában, Hollandiában vették őrizetbe, majd akkor, októberben szállították Magyarországra. Az ügy 2009-ben került a Törvényszékre. Az alapeljárás során 31 tárgyalási napot tartottak – írtuk akkor –, s nem kevesebb, mint száz tanút hallgattak meg. Szintén beszámoltunk arról, hogy T. Gyula és Á. Anita 2003-ban ismerkedtek meg Budapesten, egy évvel később találkoztak a hűtőgépekkel foglalkozó sértettel. A pár egy ideig Derecskén élt. Gyakran vitatkoztak, T. Gyula agresszivitása és játékszenvedélye miatt. Később Budapestre kerültek, T. Gyula ott, egy munkásszállón találkozott a másodrendű vádlott, K. Róberttel. Érdekesség még, hogy gyilkosság után a két férfi összeveszett a zsákmányon, T. Gyula pedig a rá eső pénz egy részét rögtön elgépezte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában