Helyi közélet

2016.03.08. 14:19

Matricakörkép Hajdú-Biharban: egy hiba, amit sokan elkövetnek

Debrecen - A szolgáltató mintegy 4,5 milliárd forint pótdíjat szedett be 2015-ben, ennek jelentős részét külföldiektől.

Debrecen - A szolgáltató mintegy 4,5 milliárd forint pótdíjat szedett be 2015-ben, ennek jelentős részét külföldiektől.

Tavaly 14 ezer 890 megyei autópálya matricát értékesítettek Hajdú-Biharban, ebből bruttó 82 millió forint folyt be – ez derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) Naplónak adott tájékoztatásából. A legnagyobb bevételre Pest megyében tettek szert, ahol 810 ezer 503 matricát adtak el több mint 4 milliárdért, a sorrendben Fejér áll a második helyen 151 ezer 272 darabbal (800 millió forint értékben).

Jelentős növekedés

Mint Kibédi-Varga Lajos szóvivőtől megtudtuk, 2016 első két hónapjában országos szinten számottevő emelkedést tapasztaltak a megyei, a heti és az éves matricák eladásában a múlt év hasonló időszakához képest. Egyedül az egy hónapra érvényes matricák esetében volt minimális visszaesés. Számszerűsítve: a megyei vignettából mintegy 180 ezerrel, a hetiből 64 ezerrel, az évesből 38 ezerrel több fogyott, míg a havi matricából 4 ezerrel kevesebbet adtak el.

A növekedést azzal magyarázzák, hogy a kedvező árak miatt egyre több gépkocsivezető választja a gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb autópályákat és autóutakat az alsóbbrendű utakkal szemben.

Eredményes fellépés

Arra is kíváncsiak voltunk, az autósok milyen gyakran bliccelnek a fizetős szakaszokon. A NÚSZ 2015-ben közel fél millió esetben indított pótdíjas eljárást, amelyekből 4,4 milliárd forint folyt be. A közlekedők 78 százaléka egyáltalán nem, vagy csak később, már a díjköteles úton, esetleg utólag vásárolja meg az e-matricát. Szintén gyakori hiba a rendszám helytelen megadása.

Kibédi-Varga Lajos elmondta: a fejlesztéseknek köszönhetően tovább javult az ellenőrzés országos lefedettsége. Száztíz fix ellenőrző kapu mellett 45 mobil adatgyűjtő jármű a nap 24 órájában, mintegy 500 mérőhelyen végezhet kontrollt. Továbbá 6 mobilcsoportos egység helyszíni megállításos módszerrel vizsgálja az autósokat.

A külföldi szabálytalankodókkal szemben is hatékonyabbá vált a fellépés, a NÚSZ nemzetközi behajtó irodákon keresztül jelenleg 21 ország bliccelői ellen tud eljárást kezdeményezni. A határon túlról 1 milliárd forintnyi pótdíjat fizettek be 2015-ben, ez a teljes bevétel 23 százaléka.

HBN–Bíró Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában