Helyi közélet

2016.03.02. 09:05

Kerítés a magyar-román határon

Debrecen - Orbán Viktor utasítására tovább épül a műszaki határzár; dél után immár keleten is.

Debrecen - Orbán Viktor utasítására tovább épül a műszaki határzár; dél után immár keleten is.

Orbán Viktor miniszterelnök utasította a honvédelmi és a belügyminisztert, hogy a fokozódó migrációs nyomás miatt kezdjék meg a műszaki határzár (népies nevén kerítés) építésének az előkészítését a magyar-román határon is. A Napló úgy tudja, a készülődés már javában tart.

Lehet, hogy ideér?

A román határ menti települések polgármestereivel beszélgetve kiderült, hogy a biharkeresztesi, a nagykereki, a komádi vagy éppen az ártándi polgárokat foglalkoztatják ugyan a migrációval kapcsolatos híradások, de a körmüket azért nem rágják tövig az izgalom miatt. „Az emberek már csak olyanok, hogy tartanak mindenféle változástól, önmagában az ismeretlentől, és ennek a szorongásuknak hangot is adtak nemrégiben a falugyűlésen” – osztotta meg a Naplóval friss élményét Nagy Ernő, Berekböszörmény polgármestere. Hozzátette: a tévéhíradók képsorait látva mind többen kérdezik aggodalmasan; létezik, hogy a mi falunkat is eléri ez az irdatlan emberáradat?! Mint megtudtuk, Berekböszörmény azon hajdú-bihari települések egyike, amelyeket a hatóságok kijelöltek a műszaki határzárat építő katonák majdani elszállásolására. Náluk a katasztrófavédelem a kultúrházat jelölte ki erre a célra. Rajtuk kívül (mondta Nagy Ernő) a határ mentén Komádiban, Biharkeresztesen, Létavértesen és Nyírábrányban kaphatnak még szállást a katonák.

Még mutatóba se…

Bár Ártánd tényleg csak egy tyúklépésnyire van a román határtól, a helybeliek eddig egyetlen illegális menekültbe sem botlottak bele, ezért aztán nem is nagyon „eszik magukat” a dolgon. Benkő Sándor polgármester csak reménykedhet abban, hogy az embertömeg elkerüli a településüket, hiszen ellenkező esetben lenne bajuk elég. Ezért is fogalmazott úgy, hogy ha ez az ára a nyugalmuknak, akkor ám legyen kerítés. Korábban egyébként már őket is megkeresték a tárcáktól azzal, hogy tudnának-e a műszaki határzár alkatrészeinek a tárolásához megfelelő méretű, lebetonozott placcot biztosítani, de miután nem tudtak, másutt is érdeklődtek.

A témával kapcsolatos érdeklődésünket a biharkeresztesi polgármester előbb azzal hárította el, hogy „ez nem publikus”, de azután mégis elárult néhány részletet. Tőlük is azt tudakolták a hatóságok, hogy a város szükség esetén tudna-e a műszaki határzárat építőknek logisztikai (leginkább tárolási) segítséget nyújtani. – Én még mindig azt remélem, hogy idáig nem ér el a migrációs hullám, hiszen mi azért tisztes távolban vagyunk a hármas határtól – jelentette ki portálunknak Barabás Ferenc.

Eddig csak a tévében

A falunkbeliek menekültet eddig csak a tévében láttak, és remélem, hogy ez így is marad – kezdte mondandóját Zilai Károly nagykereki polgármester, akit egyébként eddig senki nem keresett meg azzal, hogy akár csak egyetlen méternyi kerítésdrótot el tudna-e raktározni neki. Más a helyzet Komádiban, a bihari kisváros első embere már azt is tudja, hogy adandó alkalommal hol fognak nyugovóra térni a műszaki határzárat építő katonák. – A volt gyermekotthon épületét jelölték ki erre a célra, ami állami tulajdon (bár az egyház elkérte használatra), ezért aztán valójában nincs közünk hozzá, hiszen a sajátjukba jönnek – tájékoztatta a Naplót Tóth Ferenc polgármester, megtoldva azzal, hogy ők több, tárolásra alkalmas helyet is mutattak a hatóságoknak, de azóta nem történt semmi.


A félelem tárgya

  • Romolhat a közbiztonság
  • Romolhat a köztisztaság
  • Romolhat a közegészségügy
  • Kulturális különbözőségek
  • Vallási különbözőségek
  • Szociális különbözőségek
  • Elszállásolási gondok
  • Ellátási problémák
  • Oktatási hiányosságok
  • Nem beszéljük a nyelvüket
  • Nem beszélik a nyelvünket
  • Nem tudjuk, hogy kik ők

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában