Helyi közélet

2016.03.18. 16:50

Halálos vezetékekkel várjuk haza a gólyákat

Debrecen - Magyarországon évente 100–150 ezer madár pusztul el áramütés miatt.

Debrecen - Magyarországon évente 100–150 ezer madár pusztul el áramütés miatt.

Beépített, jól látható ülőhelyekkel, és egyéb megoldásokkal segítik elő a madarak túlélését, ezzel is csökkentve az évi 1–5 milliárd forint értékű természetvédelmi kárt, amelyet a villanyvezetékek okoznak hazánk madárvilágában – mondta el Tóth Péter, az Agria Ökoszisztéma Kft. munkatársa, a Középfeszültségű vezetékhálózatok madárvilágra tett káros hatásai című, a napokban megtartott előadásán. A Debreceni Egyetem Élettudományi Épületében tartott prezentáció célja az volt, hogy bemutassa a probléma természetre mért káros hatásait, ismertesse a lehetséges megoldásokat, valamint beszámoljon az eddig elért sikerekről is.

Hatékonyabb megoldások

Az iparosodással, és az áramszolgáltatás térhódításával létrejött problémát először a ’70-es években ismerték fel, 1980 óta pedig hazánk természetvédőit is foglalkoztatja – mondta el Tóth Péter, majd hozzátette, csak Magyarországon évente 100–150 ezer madáregyed pusztul el középfeszültségű szabadvezetékeken. Bár a megoldások egyre hatékonyabbak, még bőven van tennivalónk – tette hozzá.

Hozzáér, azonnal elpusztul

A villamos és szabadvezeték-hálózatok számos veszélye közül kiemelte, hogy az állományban ivararány-torzuláshoz vezethetnek, elvándorlást idézhetnek elő, de akár lokálisan ki is pusztíthatnak egy-egy madárfajt. Mindezt a madarak vezetékkel való ütközése, és az ebből fakadó áramütés eredményezi. Miért nem tanulják meg a madarak ennek veszélyeit? – tette fel a kérdést Tóth Péter, majd kifejtette, hogy nincs esélyük rá, hiszen az egyed, aki a hálózathoz bármilyen formában hozzáér, azonnal elpusztul, így társainak nem tudja átadni a „figyelmeztetést”.

Fotó: HBN archív

Elmondta azt is, hogy a problémának nem csak műszaki, de környezeti és biológiai befolyásoló tényezői vannak. Az eset leginkább nyílt, gyéren fásult helyeken figyelhető meg, hiszen a kevés kiemelkedő leshely miatt a madarak kénytelenek a vezetékhálózatokra repülni. Biológiai oldalról megközelítve, minél nagyobb termetű az egyed, annál nagyobb eséllyel ér hozzá magasfeszültségű vezetékhez. Nálunk leginkább a gólya-, sólyom-, gyöngybagoly- és seregélyféléket veszélyezteti a helyzet – mondta.

Több megoldás is van – folytatta, majd kifejtette, a problémát a vezetékszalagok elföldelésével, az áramot vezető részek burkolattal ellátásával, madárbarát fejszerkezet készítésével, és speciálisan a madarak számára beépített ülőhelyekkel tudják orvosolni. Utóbbit eddig 1440 oszlopra szerelték fel, ezzel is madárbaráttá téve Heves és Borsod megye déli részét.

HBN–Fábri Levente

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában