Helyi közélet

2016.03.06. 08:50

Egyedi vonzerő, de mi alapján?

Álmosd, Berekböszörmény, Zsáka - Kastélykörképünk újabb állomásán kiderült, hogyan került az angol királynő Zsákára.

Álmosd, Berekböszörmény, Zsáka - Kastélykörképünk újabb állomásán kiderült, hogyan került az angol királynő Zsákára.

Mint általában az országban, megyénkben is vegyes a kép: felújított, turisztikai célú, a nagyközönség előtt nyitva álló kastélyok, kúriák éppen úgy vannak, mint leromlott állapotúak. – Pozitív, hogy az utóbbi időben is lezajlottak felújítások, mint például a balmazújvárosi Semsey-kastélyé – mondta el érdeklődésünkre Virág Zsolt történész, aki lexikonba gyűjtötte e látványosságokat, és azok hasznosítási lehetőségeivel is foglalkozott.

– A lehetséges turisztikai fejlesztési irányok közül a múzeum, az egyedi tematikájú látogatóközpont a meghatározó. Az épületek mintegy 10 százaléka alkalmas arra, hogy turistáknak szóló látnivalóvá váljon. Súlya van a kastély múltjának, építészeti stílusának, az egykori birtokosok politikai, társadalmi, kulturális, gazdasági szerepének, ugyanis ebből lehet kibontani az egyedi vonzerőt biztosító kiállítási témát – fogalmazott a szakember, utalva arra, hogy a Semsey például éppen Rembrandt-kiállításnak ad otthont.

Cseppet sem elhanyagolható Álmosd erőfeszítése a Kölcsey-hagyomány ébren tartásáért. A Kölcsey Társaság tavaly a helyi emlékmúzeumban, a költő egykori lakóházánál tartotta megemlékezését; Áder János köztársasági elnök levélben köszönte meg a munkát. Egy közelmúltbeli projekt kapcsán Kölcsey.hu néven profilt hoztak létre a közösségi oldalon, s több témában hirdettek versenyt. A Kölcsey-ház mindenki előtt nyitva áll, a Himnusz kézirata is látható.

Tavaly elkezdődött a zsákai Rhédey-kastély, mint hazánk egyetlen Rhédey-emlékhelyének „felvirágoztatása”. Az épület szálláshelyként, étteremként, kávézóként is fejleszthető – derült ki Virág Zsolt egy közelmúltbeli prezentációjából.



A fejlődés útján

Az épületet és az ahhoz kapcsolódó kulturális tevékenységet irányító Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítvány tavaly februárban üzemeltetési szerződést kötött 15 évre a zsákai önkormányzattal.

– Tavaly májusban elkezdődött az épület belső felújítása, állagmegóvása, az abban tervezett állandó kiállítások, termek kialakítása. Két konferenciaterem, valamint öt tematikus állandó kiállító helyiség vonzza a látogatókat. A zsákai születésű Madarász Gyula festőművész 34 képet ajándékozott a kastélynak, a festményekből állandó kiállítás nyílt. Ugyancsak állandóan kiállítás formájában megtekinthető a Rhédey-, Vay-, Almásy-, Bethlen-terem, a helyi ortodox közösség ikonfestészeti alkotásai, emellett angol teákat és úri hímzéseket is bemutatnak. A külső megújulás pályázati lehetőség híján még várat magára – közölte Mocsnik Tamás, az alapítvány igazgatója. Tudták, hogy miként kapcsolódik az angol királynő Zsákához? Nos, Rhédey Klaudia grófnő II. Erzsébet királynő ükanyja volt, de a családfa pontos részleteit hamarosan a közönség is megtekintheti a kastélyban.

Büszkék rá

A Csáky-család igen hosszú időn át, megszakítás nélkül birtokolta Berekböszörményt. Egykori kúriájuk a megye egyik kedvelt és vigyázott épülete, amely egy 2006-os, agrártárca által kiírt pályázat eredményeként most faluháznak, irodáknak, internetes pontnak és helytörténeti gyűjteménynek ad otthont (három évvel korábban kapta meg az önkormányzat). Mint arról Nagy Ernő polgármestertől értesültünk, ő is, a község is szívügyének tekinti az épített örökségük ezen példáját, szeretnék még pályázatok útján tovább fejleszteni, például az udvarára kemencét építenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában