Helyi közélet

2016.03.21. 08:12

Bio és fenntartható: ez a nánási logika

Hajdúnánás - A díjjal azokat a gazdálkodókat tüntetik ki, akik rendkívüli szakmai teljesítményük mellett jelentős társadalmi felelősségvállalással rendelkeznek. Interjú Szólláth Tiborral, az Év Agrárembere-díj fenntartható gazdálkodás kategória győztesével.

Hajdúnánás - A díjjal azokat a gazdálkodókat tüntetik ki, akik rendkívüli szakmai teljesítményük mellett jelentős társadalmi felelősségvállalással rendelkeznek. Interjú Szólláth Tiborral, az Év Agrárembere-díj fenntartható gazdálkodás kategória győztesével.

Szólláth Tibor a díjat a hajdúnánási polgároknak ajánlotta, mert számára nem volt kérdés, hogy a városban történt előrelépések közös összefogás nélkül nem valósulhattak volna meg. A helyben élő hajdúnánási emberek, családok felismerték a változtatni akarást, azt, hogy kizárólag maguk tudnak változtatni helyzetükön - fogalmazott.

Mi volt az előzménye annak, hogy a feleségével elkezdte a gazdálkodást?

Szólláth Tibor: Gazdálkodó család gyermekeként születtem, így természetes számomra a természet, a mezőgazdaság szeretete. Szüleimtől örököltem a föld iránti tiszteletet, de nem ezen a pályán indult el fiatalon az életem. Először Budapestre, majd Németországba kerültem, ahol a kilencvenes években gépészként dolgoztam. Az ott szerzett tapasztalatok alapján fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy gazdálkodni szeretnék, és amikor hazajöttem, szüleim a saját tulajdonukból adtak át néhány hektárt, hogy nekivághassunk feleségemmel a termelésnek. 1998-ban a városhoz közel egy tanyára költöztünk, ahol azóta is biogazdálkodást folytatunk, gabonafélék és zöldségnövények termesztésével foglalkozunk. Ezt a tapasztalatot, ezt a fenntartható életszemléletet kívántam városunk mezőgazdasági területein is elindítani, amely mára többek között a közétkeztetés igényeit is kiszolgálja a fenntarthatóság, méltányosság és gondoskodás elve alapján.

Figyelemre méltó logika alapján építi Hajdúnánást: természetközelibb élet, önfenntartás hangsúlyozása, helyi alapanyagok, helyi munkaerő. Milyen célokat tűzött ki a helyi közösségek, a jövő érdekei szolgálatában?

Szólláth Tibor: Amikor Hajdúnánás polgármestere lettem, úgy érzem, felhatalmazást kaptam többek között arra, hogy olyan gondolkodást, olyan logikát alakítsunk ki közösségünk tagjaiban, amely elősegítheti az egészségesebb táplálkozást és azt, hogy a helyi alapanyagokból a helyi emberek keze által megtermelt termékek a mi közösségünk erejét erősítsék. Számomra mindig is fontos volt, hogy a közvetlen környezetemben élő emberek figyelmét felhívjam, s ezzel együtt megértsék azt a gondolkodásmódot, amely arról szól, hogy kizárólag mi magunk tudjuk megváltoztatni környezetünket, mi magunk tudunk tenni egészségünkért, környezetünkért. Amikor létrehoztuk a Nánási Portékát, nem más lebegett a szemünk előtt, mint, hogy a közösségünk szemléletén változtassunk. Hiszen hosszú távon számunkra egy olyan rendszer nem tud működőképes lenni, amely arról szól, hogy több ezer kilométerekről érkeznek hazánkba, településünkre az élelmiszerek, azok különféle manipulációkon esnek át, miközben egyre nyilvánvalóbb a táplálkozásunk és az egészségügyi helyzetünk közötti összefüggés. Fel kellett ismerniük a nánásiaknak, hogy igenis a mi földünkben is meg tudjuk termelni alapanyagainkat, még ha az több munkával is jár, de minőségi és helyi élelmiszerek kerülhetnek így a családok asztalára. Úgy vélem, ez a szemléletmód mára beteljesülni látszik, hiszen mi, nánásiak elindultunk egy olyan úton, amely a közösségünk erejét növeli. Miközben egészséges élelmiszereket állítunk elő, helyi embereknek tudunk megélhetést biztosítani és ez csak a mi vásárlói szokásunktól függ. Vagyis két legyet üthetünk egy csapásra.

A nánásiaknak ajánlotta a díját. Mit tudnak tenni ők azért, hogy a rendelkezésre álló erőforrások a közösséget szolgálják?

Szólláth Tibor: Az elmúlt időszakban a helyi emberek keze által létrehozott értékekkel olyan eredményeket hoztunk létre, melyek rámutatnak arra, hogy Hajdúnánás a saját lábán is meg tud állni azzal, hogy saját, helyi erőforrásait használja. Ezek évtizedeken keresztül parlagon hevertek, ma több száz nánási embernek adnak munkát. A díj felajánlása számomra nem volt kérdés, hiszen ezek az előrelépések közös összefogás nélkül nem valósulhattak volna meg. A helyben élők felismerték a változtatni akarást, azt, hogy kizárólag mi magunk tudunk változtatni helyzetünkön. Ezek a nánásiak azok, akik nap mint nap tesznek azért, hogy egy egészségesebb és élhetőbb jelent, s jövőt tudjanak biztosítani önmaguk és a következő generációk számára.

Milyen értékeket hoztak eddig létre Nánáson?

Szólláth Tibor: Célunk, hogy közelebb hozzuk az embereket a természethez, az egészségesebb életmódhoz, s ezáltal tudatosítsuk közösségünkben a vidéki életforma, az emberközpontúság értékeit, az egészséges környezet, az élhető település fontosságát. Megismertessük velük azt, ami néhány évtizeddel ezelőtt teljesen természetes volt elődeink számára. Úgy gondolom, ezek azok a kincsek a vidék életében, melyek hamarosan felértékelődnek a nagyvárosi életformával szemben. Véleményem szerint nem lehet természetes az, hogy bemegyünk a bevásárlóközpontokba és leemeljük a polcokról élelmiszereinket. Nem lehet természetes az, hogy gyermekeink a képekből, állatkertekből ismerik meg azokat az állatokat, amelyek nagyanyáink idejében még körülöttük éltek. Hiszem azt, hogy a Kendereskert, az élő pásztormúzeumunk létrehozásával egy olyan élményt, egy olyan lehetőséget tudunk adni nemcsak a fiataloknak, de az idősebbek számára is, amely ötvözi a turizmust és hagyományainkat egyaránt. A Nánási Portéka mellett a „helyi pénzünk” a Bocskai Korona is egyfajta helyi gazdaságot élénkítő szereppel bír, amely önmagában csak egy emblematikus eszköz, tartalommal azonban nekünk, közösségünknek kell feltölteni, hiszen használatának feltétele a kölcsönös bizalom, a lakosság és a vállalkozók elfogadó hozzáállása. Ezek a feltételek mára teljesültek.

Városunk gazdaságfejlesztési elemei úgy, mint a Szociális Földprogram, a Nánási Portéka, a Bocskai Korona, a Szociális Szövetkezetek, a Kendereskert és a Közfoglalkoztatás mind-mind egymásra épülő elemek, amelyek így együtt képesek érzékelhető gazdasági erőt képezni.

HBN


Bio életszemlélet

Szólláth Tibor feleségével, Szólláth Judittal együtt németországi termelési tapasztalatok alapján 1997 óta folytat példaértékű biogazdálkodást Hajdúnánáson. Bio gabonaféléket és biozöldségnövényeket termesztenek, amelyek eljutnak Európa legigényesebb biopiacaira is. A bioterületek által övezett, de a kor követelményeit biztosító, modern tanyán élnek. Szólláth Tibor közösségi ember, közéleti tevékenységét (korábban országgyűlési képviselő, most polgármester) teljesen bio életszemlélettel (fenntarthatóság, környezet, méltányosság, gondosság) végzi. Hajdúnánás város mezőgazdasági területein is elindította a biogazdálkodást, amely a városi közétkeztetés igényeit szolgája ki.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában