Helyi közélet

2016.03.20. 11:38

A tavasz hírnökeként tündököl a sárga hérics

Debrecen - Terepszemle Stúdió: a növény védett hazánkban.

Debrecen - Terepszemle Stúdió: a növény védett hazánkban.

Nőnapot követően tegyünk most említést egy olyan virágról mely egy férfiról még ha az görög mitológiai személy is, kapta a nevét. Női virágnevet sokat fel tud bárki sorolni, de kevesebben gondolnák, hogy a tavaszi hérics Adonis nevét viseli. Latin neve a görög mitológia legszebb férfialakját idézi, aki tavasszal visszatér az alvilágból szerelmeséhez, Aphroditéhez. Így méltán megérdemli ez az élénksárga virágú korai növényünk is a tavaszhírnök jelzőt.



A kelet-európai sztyeppréteken tömeges növény teáját az ott élők régóta fogyasztják a szervezet folyadékcseréjének zavarából eredő „vízkórság” ellen. Mégis hazánkban inkább kerüljük gyűjtését nem csak védettsége miatt, hanem mérgező tulajdonsága miatt is. A gyógyszeripar hatóanyagából olyan vizelethajtókat készít melyek nem halmozódnak fel a szervezetben, s nincsenek káros mellékhatásaik, de hatóanyagának szívnyugtató, koszorúér-tágító hatása is van. A homoki réteken, száraz pusztai gyepeken előforduló növényt megyénkben nagy egyedszámban Hajdúszoboszló határában lehet látni márciusban, de Debrecentől keletre is találkozhatunk vele a neki alkalmas területeken.

HBN–Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában