Helyi közélet

2016.02.20. 14:27

Sokkal több lehet a háború áldozata

Hajdúhadház - Egyesek „lemaradhattak” a hajdúhadházi első világháborús emlékműről.

Hajdúhadház - Egyesek „lemaradhattak” a hajdúhadházi első világháborús emlékműről.

Egy helyi tartalékos katonatiszt kutatása szerint lényegesen többen, valószínűleg csaknem kétszer annyian veszthették életüket az első világháborúban a település lakói közül, mint azt korábban gondolták. A város főterén 1924-ben felállított első világháborús emlékművön jelenleg 306 név szerepel.

Több mint pontosítás

A mérnök-informatikus végzettségű Ilyés Imre akkor jutott erre a következtetésre, amikor „az első nagy háború” kitörésének százéves évfordulója apropóján tavaly átnézte a most már interneten is elérhető hajdúhadházi halotti anyakönyvi kivonatokat. Azokban 152 első világháborús hősi halott nevét találta meg. Kutakodása közben rájött, hogy az emlékművön szereplő nevek csak részben egyeznek meg ezzel a nyilvántartással, újabbak is előkerültek. Az eltérés Ilyés Imre szerint leginkább abból fakadhat, hogy a fekete gránitkő lapokon megörökítetteket annak idején egy idős férfi valószínűleg nem tudományos módszerekkel és alapossággal gyűjtötte össze.

– Ahhoz, hogy a valósághoz közel jussunk, szerintem nemcsak a fronton meghalt katonákat kell nyilvántartásba venni, hanem azokat is akik a harcokban megsebesültek, vagy hadifogságba kerültek, esetenként később vesztették életüket – jelentette ki Ilyés Imre.

Nehézségek

A történelem iránt is érdeklődő mérnök-informatikus a szabadidejében ingyen végzett vizsgálódását azóta kiterjesztette. Mostanában az Osztrák-Magyar Monarchia hadügy minisztériuma által akkoriban naponta kiadott úgynevezett hivatalos veszteség lajstromokat kutatja. (Ezek a világhálóról szintén szabadon letölthetőek.)

– Nem könnyű haladni, mert a listákban a monarchia minden nemzetiségének katonái vegyesen szerepelnek, osztrák, cseh, szlovák, szlovén, szerb és magyar nevek keverednek – fogalmazott. Hozzátette: kezdetben a legnagyobb probléma az volt, hogy az apró betűkkel szedett, 150–200 ezer nevet tartalmazó lajstromokban nem lehetett keresni. A problémát mostanra Ilyés Imrének informatikai módszerrel sikerült megoldania, már több mint 15 ezer adatot vizsgált át. Olyan helyeket is összegyűjtött, ahol hadifogoly táborok, valamint kórházak, katonai kórházak működtek.

A munka során nemcsak a módszeren változtatott, hanem a keresettek körén is. Kezdetben mindössze a hajdúhadházi katonákra koncentrált, most viszont már a Hajdú-, a Bihar-, a Szabolcs, a Szatmár és a Bereg megyeiekkel is foglalkozik. (Ezek a területek akkoriban külön megyék voltak.) A munkát idén szeretné befejezni. Az anyagból digitális kiadványt szeretne szerkeszteni, amelyet a Bocskai dandárnak kíván felajánlani.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában