Helyi közélet

2016.02.09. 07:23

Osztály, vigyázz

<em>A hatalomnak, a mindenkorinak, időnként marha fontos lesz a véleménynyilvánítás szabadsága. Hagyják, hadd berzenkedjen a nép, mert láttatni kell kifelé: lám, nálunk ilyen is van, kérem. Így meg úgy, tenyerükön hordozzák a másik táborba tartozó gondolkodókat is, bezzeg az előzőek! Miközben mi van? A pedagógus fél megírni egy véleménycikket. Tök semleges témákban is. S büszkén melldönget a kurzus: véleménynyilvánítási szabadság van.</em> Fábián György jegyzete.

A hatalomnak, a mindenkorinak, időnként marha fontos lesz a véleménynyilvánítás szabadsága. Hagyják, hadd berzenkedjen a nép, mert láttatni kell kifelé: lám, nálunk ilyen is van, kérem. Így meg úgy, tenyerükön hordozzák a másik táborba tartozó gondolkodókat is, bezzeg az előzőek! Miközben mi van? A pedagógus fél megírni egy véleménycikket. Tök semleges témákban is. S büszkén melldönget a kurzus: véleménynyilvánítási szabadság van. Fábián György jegyzete.

Ha rá kell mutatni, hogy létezik, ha hangsúlyozni kell a dübörgését, akkor nincs minden rendben. De ne gondoljuk, hogy ezzel fene nagy ellenzékiek lettünk. Nem kell ahhoz Fidesz, hogy így fessen a helyzet. Ugyanezt simán meg lehetett volna állapítani más-más kurzusok idején. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt – írtam már – szintúgy elég volt csupán egy-egy, nagyobb figyelemmel övezett iskolai rendezvény meghívóját végigbogarászni: az oktatási iroda vezetőjének a neve, titulusa kani betűkkel, végig naggyal kezdve – ordít róla, hogy lejegyzésekor mindenki haptákba vágta a gondolatait az iskolában. Mint amikor az államszocializmusban szakfelügyelőt vártunk, vagy pártbölényt. Unalmas már, nem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában