Helyi közélet

2016.02.21. 08:35

Olvasói panasz és reagálás: túlmért vagy túlfogyasztott?

Debrecen - Egy Mátyás király utcai olvasónk arról adott hírt, hogy egy tavalyi vízszámlája szerint „állítólag havonta 30 ezer forint árú vizet iszok meg. A vízórám ugyanis két hónapra 70 köbmétert mért” – kezdte levelét.

Debrecen - Egy Mátyás király utcai olvasónk arról adott hírt, hogy egy tavalyi vízszámlája szerint „állítólag havonta 30 ezer forint árú vizet iszok meg. A vízórám ugyanis két hónapra 70 köbmétert mért” – kezdte levelét.

Mint írta, bejelentette a vízműnél, hogy kéthavonta 5-6 köbmétert szokott fogyasztani, amit több évre visszamenőleg igazolni is tud.

A túlmérés azután következett be, hogy a régi órát – a törvényben foglaltak szerint – bizonyos időnként új órára cserélik. Nála ez 2015 márciusában történt, a túlmérés pedig 2015 novemberében volt kimutatható. Emiatt az új órát is lecserélték. Levelében ez áll: „a túlmért órát ellenőrző két vízműves elismerte a helyszínen, hogy nem mér jól, és jogos a csere, amit végre is hajtottak. A szerelők le is fotózták a rosszul mérő órát, de nem hallgatták ki őket.”

Az órát ezután hitelesítették, és „érdekes, hogy jónak találták” – folytatódik a történet. Ugyancsak érdekesnek nevezi, hogy a novemberben felszerelt új óra ismét a korábban szokásos havi 4 köbméter körüli fogyasztást mutatta. Mindezek alapján meggyőződése, hogy nem a fogyasztása nőtt meg, hanem a mérőóra volt hibás.

Szerkezeti vizsgálatot kérhet

Panaszával megkerestük a szolgáltató cég vezérigazgatóját, s a következő tájékoztatást kaptuk:

Ügyfelünknél a nagy mennyiségű fogyasztás leolvasását követően helyszíni ellenőrzést tartottunk, hogy amennyiben hiba történt volna a leolvasásnál, azt korrigálhassuk, illetve megállapíthassuk, nincs-e vízelfolyásra utaló nyom.

Az ellenőrzés azt mutatta, hogy a leolvasott érték megfelel a valóságnak, elzárt szerelvények mellett az óra számlálója nem mozgott. Az ingatlanon megnyitott csap hatására a vízóra számláló szerkezete mozgásba jött, és ekkor, tehát a számláló mozgása alapján tette az ellenőrünk azt a kijelentést, hogy az óra nem jó.

A víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó jogszabályok szerint azonban egy vízóra hiteles mérését nem szemrevételezéssel kell megállapítani, hanem hiteles mérőeszköz segítségével, akkreditált méréssel. Ez meg is történt, a kormányhivatal illetékes mérésügyi szakembere a panaszos jelenlétében végezte el a vizsgálatot.

A hitelesítési mérés alapján az óra teljes mértékben megfelelő minősítést kapott, ezért a vízműnek semmi oka nem volt arra, hogy a leolvasott óraállást felülbírálja, a számlázott mennyiséget korrigálja.

A panaszost tájékoztattuk arról, hogy lehetősége van még szerkezeti vizsgálatot kérni, s amennyiben ezt megrendeli, a vízórát eljuttatjuk a budapesti szakcéghez. Ezen kívül a békéltető testület, és a fogyasztóvédelmi hatóság által igénybe vehető jogorvoslati lehetőségekről is tájékoztatást kapott.

Ányos József vezérigazgató, Debreceni Vízmű Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában