Helyi közélet

2016.02.06. 16:39

Nyolcadik disznótor, első téli vásár Derecskén

Derecske - Ebből az alkalomból pártiumi és hajdú-bihari települések vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a Vásárszövetség megalakításáról.

Derecske - Ebből az alkalomból pártiumi és hajdú-bihari települések vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a Vásárszövetség megalakításáról.

Mintegy fél tucat állat bánta a piactéren, hogy szombaton ismét megrendezték a Derecskei disznótort, melyen a testvértelepülések, Mátraderecske, a felvidéki Deresk és az erdélyi Székelykeresztúr, valamint Bánffyhunyad és Nagyszalonta küldöttsége is részt vett. A reggeli „öldöklés”, pálinkázás, perzselés és darabolás után a csapatok a főtérre tették át székhelyüket, ahol addigra már kipakoltak a sok helyről érkezett kézművesek, őstermelők és vásári árusok.

Miközben az üstökben különböző finom disznóságok főttek, töltötték a hurkát és kolbászt, a rendezvénysátorban a Bakator zenekar muzsikája mellett lassan gyülekezett a nép, hogy meghallgassa az elöljárók beszédeit, és tanúja legyen egy széles összefogás írásbeli megpecsételésének.

Szándéknyilatkozat

Elsőként Derecske polgármestere köszöntötte a megjelenteket elmondva, a nyolcadik városi disznótorhoz kapcsolódva keresték azt a kiegészítő programot, amivel még érdekesebbé lehet tenni az eseményt. Három héttel ezelőtt aztán a megyei önkormányzat kereste meg őket azzal az ötlettel, hogy a régi hagyományt felelevenítve rendezzenek egy-egy nagyrendezvényhez kapcsolódva vásárokat Hajdú-Bihar és a szomszédos Bihar megye településein felváltva, és az első állomás legyen Derecske.



Erről a polgármester beszédét követően az érintett települések – Bihardiószeg, Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Érmihályfalva, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Kaba, Komádi, Margitta, Nagyszalonta, Nyíradony, Székelyhíd – polgármesterei, illetve képviselői, valamint a Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írt alá szándéknyilatkozatot.

Magyar értékek mentén

Az agrártárca vezetője nyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyarság számára fontos értékek mentén van lehetőség az együttműködésre, aminek a most aláírt nyilatkozat a szép példája. Ezen értékek által vagyunk magyarok, hiszen a magyar életforma megjelenik a nyelvben, a zenében, a táncban, a szokásokban, ilyen a disznótor és a vásár is. De megjelenik az ételekben, az ízekben és a népművészet csodálatos gazdagságában is, s ezt fontos látni nemcsak ünnepnapokon, hanem a hétköznapi életben vagy hétvégéken is. A táj sajátosságaiból adódó termékek felvonultatásával rendezett vásárok erre kitűnő alkalmat teremtenek. A történelem során annyi vihart megért térség valószínűleg megbirkózik a 21. századi kihívásokkal is, az emberek ellent tudnak állni a plázák csábításának, áruvásár kínálatának és a magyar életformán alapuló igazi értékeket is megtalálják. ​

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában