Helyi közélet

2016.02.05. 13:21

Kakukkfű: „világpolgár”, mert ismerik a világ minden táján

Hajdú-Bihar - Számos kedvező hatása mellett azonban jó, ha tudjuk, hogy bizonyos esetekben óvatosan kell alkalmazni.

Hajdú-Bihar - Számos kedvező hatása mellett azonban jó, ha tudjuk, hogy bizonyos esetekben óvatosan kell alkalmazni.A kakukkfüvet emlegetik úgy is, mint „világpolgár”, azaz a világ minden táján hivatalosan elismert gyógy- és fűszernövényt. Nem mellékesen szerepel valamennyi gyógyszerkönyvben. Neve a görög eredetű „thümosz” bátorság szóból ered, a vitézség jelképe volt.

Régóta ismerik

Olaját Egyiptomban balzsamozáshoz használták, a középkorban pedig fertőtlenítőszerként fejtette ki áldásos hatását a nagy járványok idején. Népies nevei: mezei kakukkfű, balzsamfű, kakucskafű, tömjénfű, vadcsombor, démutka, thimián, vadkakukkfű. Őshazája a Földközi-tenger térségének sziklás lejtői és örökzöld cserjései. Számos hatóanyagot tartalmaz: illóolajokat, cseranyagokat, triterpéneket, flavonoidokat, borneolt, de vitaminokban (B1, B2, B3, C) és ásványi anyagokban is bővelkedik. Számos kedvező hatása mellett azonban jó, ha tudjuk, hogy bizonyos esetekben óvatosan kell alkalmazni. Hosszabb távon, és nagyobb mennyiségben nem ajánlott magas vérnyomásban és szívelégtelenségben szenvedőknek, terhes vagy szoptató anyáknak. Túladagolása szédülést, fejfájást, hányingert okoz.

Sokrétű használat

Készíthetünk belőle élénkítő gyógyító teát, gargalizáló folyadékot, fürdőt, lábfürdőt (nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt), tinktúrát, gyógynövényes párnácskát, de gasztronómia felhasználása is sokrétű.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a francia konyha, ahol nélkülözhetetlen fűszer. Adható sűrűbb levesekhez, sültekhez, nehéz zsíros ételekhez, vadételekhez, halhoz, körözöttekhez, szárnyas ételekhez, pácokhoz, mártásokhoz, teákhoz.

Persze csínján kell, hogy bánjunk vele, mert frissen igen erős az ízanyaga, ami nagyobb mennyiségben élvezhetetlenül keserűvé teheti ételünket. Jól társítható más fűszernövényekkel, mint majoránna, rozmaring, babérlevél, szerecsendió, zsálya.

HBN–Faar Ida


Élettani hatásai

Illóolaj-tartalma jótékony hatást fejt ki a légcsövekre hörghurut, szamárköhögés és asztmás panaszok esetén, hisz oldja a hörgők görcsét, feloldja a váladékot, és megkönnyíti annak felköhögését. Kiváló segítőszer gyomor- és bélpanaszok esetén, enyhíti a puffadást, elősegíti az emésztést. Célszerű a zsíros, nehezen emészthető ételeket fűszerezni vele. Gyulladáscsökkentő hatása miatt, borogatásokhoz és fájdalomcsillapító kenőcsök otthoni elkészítéséhez is érdemes használni. Általános erősítőszer. Csillapítja a fejfájást és a reumás fájdalmakat. Természetes fertőtlenítőszer. Természetes antibiotikum: baktérium- és vírusölő hatása miatt sikerrel alkalmazható a különböző vírusos, influenzás megbetegedések kiegészítő kezelésére. Illóolajai serkentik az immunrendszer működését, fokozzák a fehérvérsejtek termelődését. Kiváló szájüregi fertőzések és gyulladások kezelésére. Kitűnő étvágygerjesztő. Görcsoldó hatása miatt oldja a gyomor-, illetve bélgörcsöket. Erősíti a gyomrot, és serkenti az emésztést. Gombaölő és féregűző hatású. Vékony- és vastagbél-gyulladás esetén enyhíti a gyulladásos folyamatokat és a kellemetlen fájdalmakat. Idegerősítő hatással bír, így sikerrel alkalmazhatjuk idegkimerültség, szellemi tompultság és stressz esetén. Külsőleg alkalmazva teája gyógyítja az elfertőződött sebeket, fekélyeket és keléseket. Természetes élénkítő szer. Vizelethajtó hatással is bír.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában