Helyi közélet

2016.02.28. 18:29

Időjárás-jelentés - 2016. február 28.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Baleár-szigetek feletti középponttal örvénylik az a ciklon, amely meghatározza kontinensünk időjárását a 45. szélességi körtől délre. A mediterrán térségben és a Balkán-félsziget jó részén ezért jellemzően erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, Olaszországban pedig emellett több helyen viharossá fokozódik a szél. A Genovai-öböl tágabb környezetében vasárnap reggelig többfelé hullt 50 mm körüli csapadékmennyiség. Ugyancsak ciklon örvénylik Finnország felett. Eközben Oroszország nyugati tájai és Ukrajna fölött anticiklon helyezkedik el; derült, napos, és tartósan borult, párás területek egyaránt előfordulnak. A hőmérséklet eloszlása a tegnapi naphoz hasonlóan alakul Európa-szerte; Moszkvában és Stockholmban 2, 3, Berlinben és Londonban 5, 6, Rómában 15 fokot mérnek. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását az említett déli ciklon alakítja, hatására hétfőn sokfelé hullhat jelentősebb mennyiségű csapadék.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, vasárnap az Alföldön, hétfőn délután a Nyugat-Dunántúlon lehet némi szűrt napsütés. Számottevő csapadék vasárnap késő estig nem várható, éjszaka azonban délnyugat felől mind több helyen ered el az eső. Hétfőn a csapadékzóna nyugatról kelet felé mozdul el, így szinte országszerte számíthatunk nagyobb mennyiségű esőre, de a keleti határvidéken hétfő éjfélig még kicsi a csapadék valószínűsége, a Nyugat-Dunántúlon délutántól pedig eláll az eső. Egy-egy zivatar kialakulása nem teljesen kizárt. Vasárnap a délkeleti szelet főként Szeged, hétfőn a keleti szelet már több helyen kísérhetik erős széllökések, sőt hétfőn a Dunántúli-középhegység térségében néhol viharossá is fokozódhat a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn a Dunántúlon 9 és 13, a Dunától keletre jellemzően 12 és 16 fok között alakul, de a keleti határ mentén akár 17, 18 fokot is mérhetünk.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában