Helyi közélet

2016.02.16. 10:56

Letesztelték a szülők a debreceni iskola menzáját

Debrecen - Mindössze négy debreceni iskolában éltek a kóstolás lehetőségével.

Debrecen - Mindössze négy debreceni iskolában éltek a kóstolás lehetőségével.

– A fogyasztók elvárásának engedve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megkérdezésével úgy döntöttünk, hogy márciustól visszaadjuk a gyermek választási szabadságát a napi élelmiszerek között, mindkét heti menü megfelel a rendeletnek – nyilatkozta portálunknak Tátrai István, a Sodexo Magyarország Kft. üzemeltetési igazgatója. Az étlapban tett egyéb változtatások eredményességéről jó visszacsatolás, hogy a szeptemberihez képest januárban 24 százalékkal csökkent a maradék mennyisége az Epreskerti Általános Iskolában – ezt már Dobrai Erzsébettől, a Kft. területvezetőjétől tudjuk.

Vendégül látták a szülőket

Ez az az intézmény, amelyben két héten át tesztelték a szülők, hogy mit tesznek az asztalra a gyermekeik elé, miután a menzareform bevezetést követő napokban a Sodexo üzemeltetési igazgatója fórumokon jelezte, nyitottak az építő ötletekre. Felajánlotta, örömmel vendégül látják a szülőket szervezett vagy szúrópróbaszerű ízlelésre. A lehetőséggel négy debreceni intézetben éltek. Az epreskertiben több szempont szerint pontoztak, ott jártunkkor – véleményünket megerősítve – pozitívan nyilatkoztak. Úgy vélték, az addig szokatlan alapanyagokat – csicseriborsó, bulgur – eleve elutasították a tanulók, néhány szószóló diákot követve pedig sorra tették le az evőeszközöket. Felismerve, hogy az egészségre nevelés sokszereplős történet, arra hívták fel gyermekeik figyelmét, hogy mindent érdemes legalább megízlelni.

Kóstolni ér

– A diákok között eszek, így nekem is példaként kell szolgálnom. Tagadhatatlan, hogy meglepődtem némelyik főzelék láttán, de miután belekanalaztam annyira ízlett, hogy mind elfogyott – nyilatkozta Szabó Gyula igazgató, aki a közétkeztetés lassabb, fokozatosabb megújítását tartotta volna eredményesnek. Hangsúlyozta, bár szervezési feladatokkal, pluszmunkával járt, nagyon fontosnak tartotta, hogy ne az ő véleménye, hanem a valós szereplőké legyen mérvadó.

– A tesztheteket követően egyeztettünk a résztvevőkkel. A szülői munkaközösség a tapasztalatait megfogalmazta, és kéréseit levélben küldte el az érintett döntéshozó szervekhez. Örömmel látom, hogy a jövő hónaptól ismét kétféle menü lesz. Remélem, ez még több embert meggyőz, hogy nem érdemes megszüntetni a gyermek iskolai élelmezését.

Ahogyan teszi azt minden lehetséges fórumon, az igazgató most is felhívta a figyelmet arra, hogy napi szinten milliós kárt okoznak a városnak azok, akik ingyenes ételre jogosultak, és a nebuló betegsége, elutazása idején elfelejtik lemondani az ebédet.

HBN–HABE


Debrecen - Az iskolaigazgató szerint lassú tűzön főzve jobban csúszott volna a reform.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában