Helyi közélet

2016.02.11. 09:09

Halálos földomlás: még folyik a rendőrségi vizsgálat

Bagamér, Debrecen - A megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve befejezte a bagaméri földomlás miatt bekövetkezett halálos munkabaleset vizsgálatát, melynek eredményeként nem jogerős szabálysértési bírságot szabott ki - kaptuk kérdésünkre a választ Tapolczai Zoltán kabinetvezetőtől.

Bagamér, Debrecen - A megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve befejezte a bagaméri földomlás miatt bekövetkezett halálos munkabaleset vizsgálatát, melynek eredményeként nem jogerős szabálysértési bírságot szabott ki - kaptuk kérdésünkre a választ Tapolczai Zoltán kabinetvezetőtől.

„A vizsgálat megállapításai szerint a munkáltató nem gondoskodott az előírt egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények munkavállalók részére történő biztosításáról, és ezzel öt fő munkavállalóját közvetlen veszélynek tette ki. A munkavédelmi hatóság az önkormányzat jogszabálysértését megállapította és munkavédelmi bírságot szabott ki.” Ezt tartalmazza a megyei kormányhivatal szakigazgatási szerve, a Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztály vezetője, Mag Zoltán Tibor által a Naplónak küldött válasz.

Sajnos, az előírások betartása mellett is bekövetkezhet ilyen tragédia. (Orvos Mihály)

Anonimizált határozat

Emlékeztetőül: tavaly december elején az önkormányzat az úthálózata téli síktalanításához homokot termeltetett ki közmunkásokkal, de rakodás közben a homokfal leomlott, és maga alá temetett egy 36 éves férfit, aki a helyszínen meghalt.

Akkor Orvos Mihály polgármester csak annyit mondott, a munkálatokat megelőzően mindenki kötelező munkavédelmi oktatáson vett részt. Egy, az elhunyttal dolgozó munkás szerint nem volt sem sisakjuk, sem munkaruhájuk, feltehetően a munkavédelmi hatóság is ezért szabhatott ki az önkormányzatra bírságot, amely nem jogerős, az önkormányzat a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést nyújthat be a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályához.

Kénytelenek vagyunk csak feltételezésekbe bocsátkozni, mert ahogy a kormányhivataltól kapott levélben áll: „a közigazgatási hatósági eljárás szabályai alapján az anonimizált határozat az eljárás jogerős befejezését követően hozható nyilvánosságra.”

Később döntenek

A nem jogerős határozat megismerése után érdeklődtünk a polgármesternél, hogy élnek-e a fellebbezés jogával, Orvos Mihály azt mondta, majd testületi ülésen döntenek róla. Arra a kérdésre, hogy azóta változtattak-e a közmunkások munkavégzésének feltételein, úgy fogalmazott, nem volt rá szükség, mert addig is minden előírást betartottak, a tragédia annak ellenére bekövetkezett. Véglegesen pedig csak akkor tud nyilatkozni, ha minden vizsgálat lezárul és megismerik az abban foglaltakat. A szerencsétlenül járt férfi élettársának egyébként százezer forint rendkívüli segélyt utaltak ki, és a temetés költségét is átvállalta az önkormányzat.

Természetesen a munkavédelmi hatóság vizsgálatával párhuzamosan a rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást, ismeretlen tettes ellen.

Tart a vizsgálat

Dobó Dénes főhadnagy, a megyei főkapitányság sajtószóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy még tart a szakértői vizsgálat, melynek lezárása akár több hónapot is igénybe vehet az eset súlyosságára való tekintettel.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában