Helyi közélet

2016.02.21. 11:34

Főszerepben a kocsonya

Esztár - Minden évszakra tervez egy gasztronómiai eseményt Esztár. A hétvégén rendezték a télit.

Esztár - Minden évszakra tervez egy gasztronómiai eseményt Esztár. A hétvégén rendezték a télit.

A település megújult központja nem látott még olyan forgatagot, mint amilyen a hétvégén volt. Nem csak a centrum mutatkozott be ilyen sokasággal, hanem maga az esemény is debütált. De miről is volt szó?

– A Tor, Mámor, Esztár fesztivált rendeztük meg, mégpedig első alkalommal – avat be a részletekbe Szécsi Tamás polgármester. – Tervünk, hogy minden évszakban kinyissuk a település kapuit egy-egy, sok vendéget vonzó eseménnyel. Nyáron a már hagyományosnak számító lecsó fesztivál van, ősszel libalakomát tartunk, a tél pedig – szándékunk szerint tradíciót teremtünk ezzel az eseménnyel – a Tor, Mámor, Esztár fesztiválé. Mi is a régi időket felelevenítő, szalmaperzseléses disznótorral kezdtük a reggelt. Újításunk azonban a kocsonya, mint a télhez, a disznótorhoz kapcsolódó étel megjelenése. Fekete János, a településünk szakácsa révén mi is készítettünk több féle kocsonyát, ezzel vártuk a hozzánk érkezőket. Vendégeink, akik között nem csak helybeliek vannak, hanem érkeztek a környező településekről, Debrecenből, de még Ottományból és Érmihályfalváról is, csapatonként hurka és kolbász kategóriában versenyezhetnek. Mindezt elkészíthetik saját alapanyagokból is, de aki kér, a reggeli vágásból tudunk adni.

Csak hagyományosan

A falu főterén már kora reggeltől folyt a munka. A nyíradonyiak nem éppen disznótoros reggelivel kínálgatták az érdeklődőket; lapcsánka gőzölgött a tányérokon, miközben a kolbászt dagasztották egy teknőben. Egy másik asztalnál már a hurka készült. – Vérest és májas-tüdőst csinálunk.



Hagyományosan, nincs benne semmi különlegesség. A véresbe kapor, a másikba szegfűbors, szegfűszeg és bors a legfontosabb fűszer – magyarázza Krizsán Csaba, akit a nyíradonyiak híres szakácsa, a most a zsűriben helyet foglaló Nagy Gyula invitált Esztárba. – Eljöttünk, mert ahol hagyományápolásról van szó, szeretünk ott lenni. A hangulat pompás, ha jövőre is lesz ez az esemény, mi biztosan itt leszünk – teszi hozzá.

HBN–KZS


Ő viszi tovább a hagyományt

– Megöltem reggel a disznót, szalmával megperzseltem, karajra bontottam, leszalonnáztam, a fej és a belszervek mentek a hurkába, a szalonnából készül a tepertő, a hús egy részéből kolbász lesz, az apróbb, csontosabb és bőrösebből toroskáposzta, semmi nem megy veszendőbe egy disznótorban. Jaj, dehogynem, a körmök – meséli az napi programját a 17 esztendős Kárándi Sándor, aki a gasztronómiai esemény egyik főszereplője volt Esztárban. – Hajdúböszörményben tanultam a szakmát, Debrecenben voltam gyakorlaton, a disznótoros hagyományokat pedig itt, a faluban Csörsz Istvántól és a nagyapámtól, Kocsmár Józseftől. 13 éves koromtól kezdve benne vagyok a disznóvágásban. Nagyon szeretek mindent, ami disznóból készül, de a kedvencem a hagymás vér.


A legjobbak

Disznótoros ételek:

1. Bukott vegetáriánusok

2. Ottomány csapata

3. Vigyázz rám

Különdíjasok:

• Mándoki Munkaruha csapata

• Mágus és csapata

• Böllér I.

• Böllér II.

• Góbék

• Nyíradonyiak csapata


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában