Helyi közélet

2016.02.15. 17:58

Fekete háromszögek Yblért

Debrecen - Ybl Miklós munkásságát bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem főépületében.

Debrecen - Ybl Miklós munkásságát bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem főépületében.

Szokatlan tárlat fogadja hétfő óta azokat akik felmennek a III. emeleti kerengőre. Az Ybl Miklós által tervezett leghíresebb épületeket bemutató maketteket nem üvegburák alá helyezték el a szervezők, – a budapesti levéltár munkatársai – hanem két méter magas, néhány négyzetméteres, fekete háromszögletű paravánokba zárták azokat. A szokatlan perspektíva és az alkotások védelme érdekében apró lyukakon keresztül lehet a maketteket megfigyelni. A hónap végéig megtekinthető kiállítás másik felében Ybl Miklós néhány tervét és a „mester” épületeiről készült fotóalbumokat mutatnak be.

Megőrzésre érdemes

– Mostanában mostohán bánik a politika az örökségvédelemmel. Gondnak tartja, problémának tekinti. Holott fontos feladat lenne a nagyjaink által ránk hagyott értékek megőrzése – jelentette ki dr. Kenyeres István a Budapest Főváros Levéltára főigazgatója a rendezvény megnyitóján.

Dr. Markó Balázs a Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja arra emlékeztette a jelen lévőket, hogy Ybl Miklós alkotásai a mai napig etalonnak tekinthetőek.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában