Helyi közélet

2016.02.15. 08:27

Érkeznek a milliárdok a mezőgazdaságba

Debrecen - Ígéretes év elé néz a hazai agrárszektor idén, mindenki pályázati dömpingről beszél.

Debrecen - Ígéretes év elé néz a hazai agrárszektor idén, mindenki pályázati dömpingről beszél.

Az idei év három slágertémáról fog szólni: az első, hogy mit lehet kihozni az uniós forrásokból, a második a CSOK-őrület, a harmadik pedig maga az agrárium, mint az egyik meghatározó ágazat.

Kitörési pontok

Ez a három kitörési pont lesz a legfontosabb a hazai gazdaság számára - vallja Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Úgy véli, hogy nagyon hasznos volt, hogy a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásainál erőteljesen támaszkodtak a piaci véleményekre, mert ezek így sokkal életszagúbbak lettek a többi, íróasztal mellől kiírt pályázatnál. – Tudomásul kell vennünk, hogy 2020 után vége lehet a bulinak – figyelmeztet a szakember -, ezért fontos, hogy ebben a ciklusban hatékonyan költsük el az uniós forrásokat. Négyezer milliárd forint került ki a gazdaságba két forrásból, egy része, 2500 milliárd forint az EU-s pénzekből, 1500 milliárd pedig a Növekedési Hitelprogram keretében. Ez komolyan húzott a GDP számokon, akár 2-2,2 százalék is lehet ezek mértéke - és ez jelentős része a teljes hazai 2,8 százalékos GDP-növekedésnek – véli.

A pénzek kifutottak

Hozzátette, hogy ezek a pénzek viszont kifutottak az év végével, így az első negyedév valószínűleg nagyon komoly kihívás lesz abból a szempontból, hogy mi és milyen gyorsan lesz képes pótolni ezeket az egyszeri tételeket, fel lehet-e pörögni a beinduló uniós ciklus pénzeivel. – Úgy érzem, hogy kitörési pont lehet mindenképpen a mezőgazdasági szektor és az arra allokált uniós pénzek csomagja. Az agrárvállalkozások és gazdálkodók finanszírozási helyzete nagyon kedvező, a bankok kimondottan keresik az agrárügyfeleket, és a közelmúltban több hitelprogram is indult. Most már csak a vállalkozókat kell bátorítani, hiszen az elmúlt 5-6 évben átestünk a ló másik oldalára és a válság okozta sokk, valamint a banki hitelek negatív megítélése miatt jelenleg kevésbé vonzó a hitel, mint finanszírozási forma. Pedig a hitellel nincsen semmi baj, ráadásul most nagyon olcsó. A probléma jelenleg inkább az, hogy nem hitel-, hanem tőkeoldalon szükséges megerősíteni a vállalkozásokat – állítja Krisán László.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában