Helyi közélet

2016.02.24. 17:20

Egy titokzatos festmény adta az ötletet: "örökbe fogadta" a családot egy debreceni vállalkozó

Hajdú-Bihar - Egy véletlen találkozás következményeként jótékonysági akcióba kezdett olvasónk.

Hajdú-Bihar - Egy véletlen találkozás következményeként jótékonysági akcióba kezdett olvasónk.

A debreceni vállalkozó, aki egy szegény házaspártól „vásárolt” egy képet, néhány hét múlva nyomára bukkant az alkotónak: kiderült, hogy egy Litkey György nevű festőművész és grafikus képét kapta meg. Litkey György Sajókeresztúron született 1907-ben és Budapesten halt meg 1975-ben; Hajdúböszörményben, a Bocskay Főgimnáziumban érettségizett, innen van kötődése megyénkhez. Leszármazottai működtetnek egy alapítványt, mellyel olvasónk felvette a kapcsolatot, és a birtokába került festményről küldött egy képet. Visszaigazolták az eredetiségét, és felajánlották, hogy egy kisebb összegért megvásárolják azt.

Dokumentált segítség

Olvasónk épp a találkozóra várt, amikor újra becsengetett hozzá a házaspár nő tagja. Most sem üres kézzel jött, lisztet hozott, hogy pénzt kérjen érte, ezúttal ugyanis gyógyszerre gyűjtött. A vállalkozó azonban már nem engedte el az asszonyt csak úgy; megtudakolta, kicsodák, s hogyan jutottak a festményhez.

Szomorú történetet hallott: a pár iszonyú szegénységben neveli egyetlen gyermekét, aki általános iskolába jár; a férj súlyos beteg, felesége közmunkás. A képpel a férjet segítette ki korábbi munkahelyén egy kollégája azzal, hogy ha tudja, tegye azt pénzzé. Olvasónk végül, néhány héttel ezelőtt, szabályos adásvételi szerződéssel eladta a festményt a Litkey-alapítványnak. (Az összeget nem árulta el, annyi derült ki számunkra, hogy kétezer forintnál jóval többről, de azért nem gazdagítóan sokról van szó.) Mint nekünk elmondta, természetesen szeretné a pénzt a szegény családnak juttatni olyan formában, hogy azt vásárol belőle, amire szükségük van. S mindennek kapcsán az az ötlete támadt, hogy „örökbe fogadja” a családot, vagyis rendszeresen igyekszik támogatni őket.

Kiderült számára, hogy megyénkben már van hasonló kezdeményezés: a szoboszlói Neked is Jár Alapítványé, s abban bízik, hogy Debrecenben is követőkre talál. Addig is, egy erre a célra létrehozott Facebook-oldalon dokumentálja, hogyan támogatja a családot.

A minőségibb életért

A Neked is Jár Alapítványt 2014 őszén hozták létre, Hajdúszoboszló területén működik, és az a célja, hogy segítséget nyújtson az általános életminőség javításához a rászoruló családoknak – tudtuk meg Biró Anitától, az alapítvány elnökétől, aki maga is a gyermekvédelem területén dolgozik.

– Nem csupán a hétköznapokhoz szükséges eszközök biztosításáról van szó: hisszük, hogy a minőségi élet alapja, hogy az ember képességei és erőfeszítései szerint jusson lehetőségekhez, ezért a tárgyi adományozáson felül a családok üdültetését, oktatását és az ehhez szükséges támogatások felkutatását is célul tűztük ki – hangsúlyozza. Mint mondta, fontos szempont, hogy olyanokat támogassanak, akik maguk is tesznek előbbre jutásukért. A támogatottak körének kiválasztásukban együttműködnek a helyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal.

– Igyekszünk pontosan azt adni a rászorulóknak, amire szükségük van. Tavaly egy vállalkozó a telephelyén lévő egyik épületet felajánlotta raktár céljára: ez nagy segítség számunkra. Ezen a helyen tárolhatjuk az adományokat, és ide el tudjuk hozni az érintett családokat, akik maguk választhatják ki, milyen ruhára, cipőre, háztartási eszközre, netán bútorra van szükségük. De tartottunk már itt több nyílt napot és más rendezvényt is – sorolja.

Később pályázhatnak

– Folyamatosan érkeznek a felajánlások, a hajdúszobosz­lóiak már ismerik a szervezetünket. Gyűjtöttünk augusztusban tanszereket, karácsony előtt 400 főt vendégeltünk meg, és 103 családnak adtunk tartós élelmiszercsomagot, kiegészítve ezzel a tőlünk már megszokott tárgyi adományok körét. Az akciónkat igyekszünk minél nyilvánosabbá tenni, ugyanis az a tapasztalatunk: egy-egy ilyen alkalom után szívesebben adományoznak az emberek, hiszen látják, hogy valódi segítő tevékenységet végzünk – mondta az elnök, megjegyezve: tényleges anyagi támogatás viszonylag ritkán érkezik az alapítványhoz. Emiatt aztán nehéz megoldani olyan feladatokat, mint például az adományként kapott bútor rászorulókhoz való elszállítása, a hónap végén több családnál rendszeresen jelentkező élelmiszerhiány enyhítése, vagy akár nagyobb rendezvények, akciók szervezése.

– Mivel csak kétévnyi működés után kaphatunk közhasznú jogállást, még nem tudunk anyagi forrásokra pályázni, illetve csak nagyon korlátozottan. Ha teljes körűen pályázhatunk majd, akkor a dologi jellegű támogatásokon túl másfajta lehetőségekkel is szeretnénk segíteni. Például tehetséggondozással, oktatással és üdültetéssel, hiszen az életminőség javításába ezek is beleértendőek – vetítette előre Biró Anita.

HBN–SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában