Helyi közélet

2016.02.15. 17:23

Debreceni diákok tartottak előadást a CERN-ben

Debrecen - Saját fejlesztésű műszerüket mutatták be a Debreceni Egyetem villamosmérnök hallgatói február 12-én az NI Big Physics Summit című rendezvényen.

Debrecen - Saját fejlesztésű műszerüket mutatták be a Debreceni Egyetem villamosmérnök hallgatói február 12-én az NI Big Physics Summit című rendezvényen.

Tudós és ipari közönség előtt tartott előadást a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszék hallgatói kutatócsoportjának műszerfejlesztési eredményeiről a két harmadéves hallgató, Nagy Balázs és Patalenszki Máté, akik az NI Hungary Kft. támogatásával utaztak a CERN-be.

A különleges hőmérsékletmérő műszert a CERN Nagy Hadronütköztetőjében alkalmazott és fejlesztés alatt álló mágneseinek teszteléséhez fogják használni. Az előadásban, melynek címe „Magnet Temperature Measurement LHC” a két fiatal bemutatta a számítógéppel vezérelt, vezetéknélkül kommunikáló, teljesen automatizált műszer felépítését, a fejlesztés fázisait, a műszert vezérlő szoftvert.

A hordozható műszer különlegessége, hogy -271 és +50 °C fok között 20 ponton, többféle mérési módszerrel, nagy pontossággal képes mérni az óriás mágnesek belső és külső hőmérsékletét. A műszer hardveres és szoftveres hátterét a National Instruments eszközei biztosítják, így a fiatal kutatók az NI egyik legmodernebb rendszerébe (PXI) integrálták be a CERN alkatrészeit és saját fejlesztésű áramköreiket.

A projektet a National Instruments debreceni gyárában kialakított Open Laboratory is támogatja, ahol a hallgatók lehetőséget kaptak a gyártó mérőeszközeinek megismerésére és tesztelésére. Ezen túl az Open Laboratory csapata szakmai segítséget nyújtott a megfelelő eszközök kiválasztásában és a szoftver elkészítésében is. A műszeren jelenleg folynak az első tesztelések, várhatóan áprilisban viszik ki a hallgatók a CERN-be az első éles próbákra.

Az előadás teljes anyaga elérhető a CERN weboldalán.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában