Helyi közélet

2016.02.20. 08:37

Bár sok az eső, de még nincs nagy baj

Balmazújváros - A természetvédőkkel egyeztetve szivattyúzzák a belvizet Balmazújváros mellett.

Balmazújváros - A természetvédőkkel egyeztetve szivattyúzzák a belvizet Balmazújváros mellett.

Az elmúlt hetekben hullott sok eső nyomán régiónkban többfelé ár- és belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az egyik ilyen „problémás hely” Balmazújváros délkeleti része. A debreceni és a nagyhegyesi útfél közötti terület szinte végig víz alatt van. A Németfaluban lakók közül többen attól tartanak, hogy elönti őket a Nagy-szikben összegyűlt víz, mert az már a kertek végéhez közelít.

Urai a helyzetnek

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) kérdésünkre azt közölte, hogy a Balmazújvárost érintő Kadarcs-Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszon 16-án rendelt el az igazgatóság elsőfokú belvízvédelmi készültséget. A szakasz csatornái még tudják fogadni a vizet. Azóta úgynevezett vízkormányzási feladatokat hajtanak végre a Nagy-szik vízszintjének csökkentésére azért, hogy az érkező vizeket gravitációsan tudják a befogadó Kadarcs-Karácsonyfoki csatornába juttatni. A Balmazújvárost és Nagyhegyest összekötő út közelében, a Magdolna-érnél lévő zsilipet még a készültség elrendelését megelőzően – a Hortobágy Természetvédelmi Egyesülettel egyeztetve – megnyitották. A Virágoskúti szivattyútelepen a magas víz­állás miatt beindítottak egy szivattyút, amely azóta folyamatosan üzemel.

A szik egy sekély tó

A Tivizig szerint a Nagy-szik helyzete kiegyensúlyozott. Mint írták, a vízszint tartására szolgáló zsilip megnyitását követően a víz lassan csökken.

A Nagy-szik vizes élőhellyé való visszaállítását néhány éve a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület végezte el. Titkáruk, Ecsedi Zoltán lapunknak elmondta: ez egy természetes szikes, sekély tó, amelyben átlagosan csapadékos években maximum át 30 centiméteres víz van. Mivel a környéken az a legmélyebb pont, ott gyűlik össze a víz. – Az egyesület olyan megoldást akart, amely a természetnek és a városnak is megfelelő – jelentette ki. Ennek része volt az övárok külső, a Nagy-szik felőli részén egy gát kialakítása, amely a települést hivatott védeni. Ennek az első komoly próbatétele, a szakember szerint egyelőre „jól vizsgázik”.

– Amennyiben azon átfolyik a víz, az egész Alfölddel nagy baj van. A településről érkező csapadék most úgy tud elfolyni, hogy nem keveredik a Nagy-sziken található vízzel – állítja Ecsedi Zoltán. A Hortobágy Természetvédelmi Egyesület titkára szerint így minden rendben van. A Nagy-sziken azért található most sok víz, mert a rengeteg eső miatt az egész alföldi rendszer „bedugult”. Ők szeretnének vizet visszatartani, de nem ennyit, ezért a Tiviziggel napi szinten egyeztetnek a szivattyúzásokról. Nincs konfliktus közöttünk – fogalmazott kérdésünkre.

HBN–OCs


Belterületen nincs gond

Dr. Veres Margit, Balmazújváros polgármestere elmondta: belterületről eddig néhány belvízzel kapcsolatos panasz jutott el hozzájuk, amelyeknek csak egy része jött a Németfaluból. Problémákat általában az okoz, hogy eltömődnek az árkok, vagy beszakadnak az átereszek, azokat a közmunkások javítják. Külterületen viszont a Virágoskúti-csatorna már nem tudja levezetni a vizet, és a Kadarcs-Karácsonyfok is telített. Emiatt nőni fog a belvíz szerintem – fogalmazott a város vezetője. Hozzátette, a Tivizig munkatársai most megnyitották a zsilipet a Kossuth csatornán, ezt az önkormányzat már a télen is szorgalmazta. Annak kezelője azonban akkor ennek nem tett eleget, visszatartotta a vizet a Nagy-szikre. Veres Margit szerint a Balmazújváros környéki belvízproblémákat hosszú távon egy vésztározóval lehetne megoldani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában