Helyi közélet

2016.02.24. 08:27

Balla Irma-gyilkosság - Sürgősen pénzt akart a vádlott

Nyíregyháza, Debrecen - Kitűzte a bíróság  ügyének első tárgyalási napját, a férfit Balla Irma meggyilkolásával vádolják.

Nyíregyháza, Debrecen - Kitűzte a bíróság  ügyének első tárgyalási napját, a férfit Balla Irma meggyilkolásával vádolják.

Március 9-én, szerdán kezdődik a Balla Irma egykori debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt D. Lajos ügyének tárgyalása a Nyíregyházi Törvényszéken – értesült a Hajdú-bihari Napló. A tavaly ősszel zárult nyomozás eredményeként nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emeltek vádat a férfival szemben, aki a vád­irat szerint a szomszédban segédmunkásként dolgozott a 2007 áprilisában, nagypénteken történt gyilkosságot megelőzően.

Mint ismert, az ügyben elítélték a volt képviselő fiát, ifjabb Schönstein Sándort, annak ellenére, hogy az eljárás ideje alatt D. Lajos többször is úgy nyilatkozott, elkövette a gyilkosságot. Utóbbi DNS-ét a megyei nyomozóknak nem sikerült kimutatniuk, nem úgy a megismételt eljárás során a fővárosi rendőröknek.

Néhány hete szabadult

Még egy hónapja sem volt kint a börtönből D. Lajos, amikor 2007 áprilisában az ügyészség szerint megölte Balla Irma egykori önkormányzati képviselőt. A feltételes szabadlábra bocsátását követően segédmunkásként dolgozott a képviselő házával szomszédos telken, ekkor figyelt fel a nő lakására.

A feladata az volt, hogy a telekhatáron alapot ásson az épülő háznak és kerítésének – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője. Március végén viszont a vállalkozó felmondott a férfinak, így anyagi gondjai csak fokozódtak, más jövedelme ugyanis nem volt. D. Lajos a gyilkosság napján a késő esti órákban a cívisvárosban csavargott. Amikor a sértett házának közelébe ért – áll a vád­iratban –, elhatározta, hogy az általa egyedülállónak megismert nőtől fog pénzt, vagy más értéket szerezni. Este 10 órára járt az idő, amikor a telek határán a kerítésként szolgáló OSB lapokat megbontva jutott be az ingatlanra.

Még ébren volt

Balla Irma az ingatlanán álló kisebb szoba-konyhás lakrészben élt. A vádlott az ablakon át látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és még ébren van. D. Lajos a szerszámosból egy feszítővasat vett magához – írja az ügyészség –, azért, hogy a sértett esetleges ellenállását megtörje. A lakrésznek bejárati ajtaja nem volt kulcsra zárva, a vádlott akadálytalanul jutott be a szobába, ahol a sértett a zajokra felült. D. Lajos előbb a fejére mért ütést, amitől a nő az ágyon hanyatt esett. Ezután még többször lecsapott az arcára és fejére, majd megfojtotta.

Nagy Ferenc főügyész-helyettes korábban azt közölte lapunkkal, hogy vádlott Balla Irma telefonjával, egy MP3-lejátszóval és 20 ezer forinttal távozott, s kulcsra zárta az ajtót. Az ügyészség a férfi életfogy­tig tartó fegyházbüntetését indítványozta.

HBN–SZZSL


Elvitték az ügyet a megyéből

A megyei kriminalisztika egyik legvitatottabb ügyében hozhat tisztánlátást a március 9-én kezdődő eljárás. Az ugyanis tény: a nyomozóhatóság korábban komoly hibákat vétett. D. Lajos többször beszélt arról, hogy elkövette a gyilkosságot. Vallomásait azonban nem rögzítették teljes körűen, a férfi később visszavonta azt. Azóta D. Lajos több rokona, akik alibit igazoltak neki, nyilatkozatukat visszavonták. Az új nyomozást 2013 őszén rendelték el, azt viszont már nem a megyei rend­őr-főkapitányság folytatta, hanem az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Főosztálya a Szabolcs megyei főügyészség felügyelete mellett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában