Helyi közélet

2016.02.15. 13:18

Ázik és egyre csak ázik a határ

Debrecen - További kiadós csapadék növelte a napokban a belvizes területek nagyságát megyénkben is.

Debrecen - További kiadós csapadék növelte a napokban a belvizes területek nagyságát megyénkben is.

Újabb jelentős csapadék és az átlagnál jóval magasabb hőmérséklet jellemezte február második hetének időjárását Kelet-Magyarországon.

Kizárólag eső

Szakkifejezéssel élve klasszikus „zonális”, erős északnyugati áramlás irányította körzet időjárását az elmúlt időszakban. Az óceáni eredetű levegő jellemzően egyébként is nagy nedvességtartalmú, ezúttal azonban az Atlanti-térségből érkező ciklonok rendre éppen a Kárpát-medence felett lassultak le, valamint képeztek újabb légörvényeket, melyek csak növelték az eleve magas csapadékhajlamot. Habár februárt írunk, a csapadék teljes mennyisége eső formájában hullott. Az igen enyhe légtömegeknek köszönhetően még éjszakai fagy is csak 1-2 alkalommal fordult elő, így a szilárd csapadék valószínűsége is csekély volt. A sokéves átlagértéket mintegy 5-6 fokkal múlta felül a heti középhőmérséklet, s volt olyan nap, amikor a napi csúcsérték már a +15 fokot is megközelítette. A nedves levegő és a gyakori csapadék következtében azonban kevésbé volt tavaszi az időjárás jellege, mivel e tényezők csökkentik az élő szervezet hőérzetét. A napos órák száma csupán az évszaknak megfelelő napi 1-2 órás intervallumban ingadozott átlagosan, a jobbára borús, felhős időben legalább 5 órás napi napfénytartam csak elvétve alakult ki.

Tovább esik

Ha voltak is hosszabb-rövidebb csapadékmentes időszakok, az elmúlt hét szinte minden napján hullott legalább nyomcsapadék. Területi átlagban 20 milliméter körüli volt az időszak csapadékösszege, észak felé haladva nagyobb mennyiségekkel. Egyedül Beregben, valamint a Sárrét vidékén fordult elő 10 millimétert alig elérő heti szumma, ezzel szemben néhol a 30 millimétert is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége. A talaj rövid idő alatt ekkora csapadékhozam elnyelésére szinte 100 százalékos telítettség mellett nem képes, így a belvízzel sújtott területek nagysága tovább növekedett. Elmondható, hogy a két Észak-tiszántúli megye talajainak vízhiánya teljes mértékben megszűnt az egy méter mélységű szelvényben. Erre legutóbb két éve volt példa, ám – szinte törvényszerűen – akkor is kiterjedt, néhol igen súlyos belvízproblémák mellett. Ami a kilátásokat illeti, az előrejelzések szerint időjárásunk csapadékos jellege egyelőre megmarad, így a belvíz elleni védekezés, illetve felkészülés továbbra is indokolt. Számottevő javulást legalább 7-10 napos csapadékmentes, száraz periódus hozhatna, erre a prognózisok egyelőre elenyésző esélyt mutatnak.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában