Helyi közélet

2016.02.19. 14:35

Az egyetemen járt a francia nagykövet

Debrecen - Orvos-, egészség- és agrártudományi együttműködési lehetőségekről egyeztetett Franciaország magyarországi nagykövete a Debrecen Egyetemen.

Debrecen - Orvos-, egészség- és agrártudományi együttműködési lehetőségekről egyeztetett Franciaország magyarországi nagykövete a Debrecen Egyetemen.

Az egyetem vezetése mellett a karok képviselőivel, valamint az aktív francia kapcsolattal rendelkező oktatókkal és kutatókkal is találkozott Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete és Hervé Ferrage, együttműködési és kulturális tanácsos, a budapesti Francia Intézet igazgatója csütörtöki látogatásán a Debreceni Egyetemen.

A nagykövetet és a tanácsost Szilvássy Zoltán rektor és Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője fogadta a Főépület előtt. A francia delegációt azok az orvos-, egészség- és agrártudományi együttműködési lehetőségek érdekelték, melyekbe az iparági gazdasági szereplők is bevonhatók.

- Főként az orvostudományban és egészségiparban látunk esélyt a közös munkára. Ezeken a területeken az akkreditált klaszterek révén jól strukturált ágazati kapcsolatai vannak a Debreceni Egyetemnek, míg Franciaországban ugyancsak klaszteralapú a gazdaságfejlesztés. A nagykövettel egyetértettünk benne, hogy a diplomáciai csatornák támogatásával még hatékonyabb lehet a közös munka – tájékoztatott Szilvássy Zoltán rektor.

Az új kapcsolat első lépése lehet a debreceni Pharmapolis és a párizsi Medicen innovatív gyógyszeripari klaszterek együttműködése. A folytatásában pedig az agrártudományi kutatásokról is egyeztetnek a felek.



A rektori megbeszélést követően a delegáció Papp Zoltánnal, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettesével és Bognár Lászlóval, az Idegsebészeti Klinika igazgatójával találkozott, akik a gammakéssel kapcsolatos terápiákról és kutatásokról beszéltek a diplomatáknak.

A látogatás Kenézy Villában zárult, ahol a karok képviselői, valamint volt francia ösztöndíjas oktatók és kutatók várták a nagykövetet és a tanácsost. Jánosy Orsolya a francia partneregyetemekkel meglévő kapcsolatokról, Papp Zoltán, az ÁOK dékánhelyettese, Csernátony Zoltán, az Ortopédiai Klinika igazgatója, Csűry István, a BTK Francia Tanszék docense és Karaffa Erzsébet, a MÉK Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet docense pedig az oktatási, kutatási együttműködési lehetőségekről tartott rövid prezentációt.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában