Helyi közélet

2016.02.17. 17:39

A rossz tévé ne legyen lom!

Debrecen - Ismét elektronikai hulladékgyűjtési akciót szervez általános iskoláknak az AKSD.

Debrecen - Ismét elektronikai hulladékgyűjtési akciót szervez általános iskoláknak az AKSD.

Gyerekek közreműködésével próbálja az AKSD a lakosságot arra rávenni, hogy az elhasznált elektromos és elektronikai eszközöket ne a szemétbe dobják ki, vagy ne hagyják porosodni a padláson, pincében.

Képesné Domokos Csilla, a cég szóvivője azt közölte, hogy elektromos és elektronikai hulladéknak számít például a tönkrement rádió, televízió, az elhasználódott videokamera, a számítógép, a javíthatatlan hifitorony, a mobiltelefon, a világítóberendezés. Ezek az eszközök a hétköznapi használat során nem veszélyesek. Viszont a kidobást követően – amennyiben a háztartási szemét közé keverednek és a szabadba jutnak – veszélyesanyag-tartalmuk jelentős egészségkárosító hatást fejthet ki.

Gyűjtésre fel!

Nagy Péter, az AKSD hulladékgazdálkodási csoportvezetője elmondta: ezért az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elektromos és elektronikai hulladékgyűjtési akciót szerveznek általános iskoláknak. A tavasszal kezdődő gyűjtésbe bármelyik debreceni ilyen intézmény bekapcsolódhat. A módszer a papírgyűjtés során már beválthoz hasonlít. A cég a résztvevő iskolákba konténereket visz ki, amelyeket a gyerekeknek kell telegyűjteni elektromos és elektronikai hulladékokkal. A jól teljesítő intézmények ajándékokat és oklevelet kapnak.

A legjobbaknak pénz is jár

Amennyiben 500 kilogrammnál kevesebb ilyen hulladék gyűlik össze, azt az AKSD díjmentesen elszállítja. Az 500 és ezer kilogramm között gyűjtőknek ajándékcsomagot adnak. Ahol ezer és 2 ezer kiló közötti mennyiség jön össze, CD-s rádió a jutalom. A 2 ezer és 5 ezer kiló között teljesítőket DVD-lejátszóval jutalmazzák. Azok az iskolák pedig, ahol a tanulók 5 ezer kiló fölötti mennyiséget halmoznak össze, az intézmény készpénzben ösztönző támogatást kap, méghozzá kilogrammonként 10 forintot. Vagyis például egy 5 ezer 500 kiló elektromos hulladékot összeszedő intézmény 55 ezer forintban részesül. Ilyes esetek koránt sem példa nélküliek: többször is előfordul tak az elmúlt években.

HBN–OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában