Helyi közélet

2016.02.06. 10:34

A lelkek is megégtek a Trombitás utcai tűzben

Debrecen - Valószínűleg egy régi zárlatos porszívó miatt csaptak fel a lángok.

Debrecen - Valószínűleg egy régi zárlatos porszívó miatt csaptak fel a lángok.

Nagy tűz pusztított január 22-én a Trombitás utca 12. szám alatt található társasházban. Az 1970-es években, elsősorban betonból, részben téglából épült, 50 lakásos épületben egy második emeleti lakás gyulladt ki. A lángok átterjedtek előbb a harmadik, majd a tetőtéri, negyedik emeleti lakások egy részére is. Szerencsére senki nem sérült meg, öt lakás viszont lakhatatlanná vált, kettőbe pedig lefolyt az oltáshoz használt, korommal keveredett víz.

Égett törmelék a földön

Ottjártunk idején a hosszú épület előtti kis előkertet még mindig piros-fehér műanyag szalag zárta el, ahol a tűz és az oltás során lehullott, részben üszkös törmelékek hevertek. A bámészkodók tekintetét szinte azonnal megragadják a felső szinteknél a kormos falak és a kiégett lakások ablakait borító fóliák. Ettől néhány tíz méterre, a ház belső udvara felől garázssor található. Az egyikben két középkorú férfi beszélgetett.

Óvatosabbak lettek

– Kezdetben az ablakból néztem, mi történik. Itt lakom a 12.-ben, az elsőn, de a ház másik részén. Délelőtt volt, darus tűzoltóautók jöttek szirénázva – emlékezett Ecsedi Levente. Úgy tudja, a tűz keletkezési helyén egy idős nő lakik egyedül, aki azt állítja, hogy a bekapcsolt porszívóját fél percre ott hagyta, és mire visszament, már égett a lakás. Ecsedi Levente szerint ez furcsán hangzik.

A szintén abban a házban élő Molnár János hozzátette: az érintett lakók a tűz után rokonokhoz, barátokhoz költöztek. A második emeleti asszonynak két felnőtt gyermeke van, most az egyiknél lakik. Arról is beszámolt, hogy az oltás idejére a rendőrök mindenkit kiküldtek a házból az utcára. Csak este mehettek vissza a lakásokba. Addigra visszakapcsolták a közműveket is. – Aki fázott, beülhetett egy rendőrségi mikrobuszba. A hatóság munkatársai rendkívül segítőkészek voltak – jegyezte meg.

A két férfi azt állítja, hogy nagyon nem ijedtek meg, de azért a lelkükbe „beleégtek a történések”. Azóta szakemberrel átnézették lakásaik elektromos szerelvényeit.

Laczkovics Béla, aki szintén ebben a társasházban él, arról beszélt, hogy az ablakon kicsapó lángokat a nagy szél sajnos a ház felé fújta vissza. Ugyanakkor az oltást könnyítette, hogy szemben van egy tűzcsap, amire a tűzoltó autót rá tudták csatlakoztatni.



– Megmaradt bennem a katasztrófa látványa. Azóta többször is előfordult, hogy az ajtóból visszafordultam megnézni, elzártam-e a gázt és lekapcsoltam-e a villanyt. Néha álmomban is előjön – fogalmazott.

A második emeleten a tűz gócpontja melletti lakásban egy idősebb nő nyitott ajtót, aki nem akarta a nevét elárulni. Azt viszont elmondta, akkor nem volt otthon, de telefonon értesítették a történtekről. Addig, míg haza nem ért és meg nem győződött arról, hogy nála semmi baj nem esett, nagyon izgult. – Még mindig az események hatása alatt állok – mondta elérzékenyülve.


Van biztosítása a társasháznak

Debreceni Andrea, a Trombitás utca 12. szám alatti ház közös képviselője érdeklődésünkre elmondta: még nem összesítették a keletkezett károkat, leginkább a statikus szakvéleményét várják. A tűz következtében a tetőszerkezet érintett részét lehet, hogy újjá kell majd építeni. – Ugyanakkor az érintettek számára jó hír, hogy az épület teljes körű biztosítással rendelkezik, így a kár nagy részét minden bizonnyal a biztosító állni fogja. „Ezzel együtt nem lesz olcsó mulatság” a javítás – tette hozzá. A közös képviselő arról is beszámolt, hogy a keletkezési okot még vizsgálják a tűzoltók. Debreceni Andrea szintén úgy tudja, hogy egy 40 éves, zárlatos porszívóból pattantak ki az első szikrák.

A felújítás kezdésének időpontja bizonytalan, néhány hétbe még valószínűleg beletelik. A károsodott közös területek helyrehozásáról társasházi közgyűlésen kell majd dönteniük a lakóknak – tájékoztatott Debreceni Andrea.


Debrecen - Teljes terjedelmében égett egy második emeleti lakás Debrecenben, a Trombitás utcában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában