Helyi közélet

2016.01.11. 16:41

Videó: Szinte mindent lehet itt tanulni

Debrecen - Kisvárdán is lehet valaki debreceni egyetemista.

Debrecen - Kisvárdán is lehet valaki debreceni egyetemista.

Megszűnt a felsőoktatásba jelentkezés alapdíja – szólt a már megkezdődött felvételi eljárás legfőbb újdonságáról Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója hétfői tájékoztatóján. Az első három megjelölt szakért nem kell fizetni, a továbbiakért két-kétezer forintot – tette hozzá.

Egy a felsőoktatásba készülő diák számára idén épp ugyanannyi a minimálisan elérendő pontok száma, mint tavaly. Alap- és osztatlan képzésre 280, mesterre 50, felsőfokú szakképzésre pedig legalább 240 pontot kell összegyűjtenie ahhoz, hogy esélye legyen összel valamelyik egyetemen, főiskolán tanulni. Negyvenegy szaknál az állam húzza meg az alsó határt, a minőségi garanciát biztosítva ezzel, illetve a leendő szakemberek számát a munkerőpiaci igényhez igazítva – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvi.hu-n február 15-ig jelezhetik továbbtanulási szándékukat a diákok, majd február 23-ig hitelesíteniük kell azt. Tolmácsolta az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Főosztályvezetőjének kérését is: nagyon gondosan töltsék ki az online jelentkezési lapot és ne maradjon el semmilyen feltöltendő igazolás, bizonyítvány, mert akár a figyelmetlenségen is múlhat a felvételi sikere.

Pedig a debreceni intézmény számos lehetőséggel kecsegteti a leendő hallgatókat. Erről már Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese számolt be. 14 karon 67 alap, 78 mester, 5 osztatlan, 14 felsőoktatási szakképzés, 174 szakirányú továbbképzés és 23 doktori képzés várja a tudásra szomjazókat. A jelenleg harmincezer hallgatót jegyző, nemzetközi rangsorokban is előkelő helyet kivívó intézmény a 2016/17-es tanévben – a tervek szerint – elindítja a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot, ahol mezőgazdasági mérnöki és turizmus-vendéglátás alapdiplomát szerezhetnek az érdeklődők. Elmondta: a külföldi érdeklődés is töretlen az intézmény iránt, jelenleg a diákok 13 százaléka, 4028 fő az állampolgársági külföldi hallgató.

HBN–HABE


Debrecen - A legszélesebb hazai kínálatot nyújtja leendő hallgatóinak az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában