Videó: Tizenkétezren kerülhetnek be idén a Debreceni Egyetemre

Akt.:
Videó: Tizenkétezren kerülhetnek be idén a Debreceni Egyetemre
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A legszélesebb hazai kínálatot nyújtja leendő hallgatóinak az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem.

A szeptemberben induló képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni.

A Debreceni Egyetemre a 2016-os felvételin összesen 12 073-an kerülhetnek be: nappali képzésen 8 611, esti és levelező képzésen pedig 3 440 hallgató kezdheti meg tanulmányait . A teljes hallgatói létszám jelenleg megközelíti a 30 ezret, a szaktárca engedélye alapján pedig elérheti a 35 ezres létszámot is, ami a hazai felsőoktatási intézmények között a legmagasabb. A kínálat, amelyből a hallgatók választhatnak: 14 kar, 67 alapképzési szak, 78 mesterképzési szak, 5 egységes osztatlan szak, 14 felsőoktatási szakképzés, 174 szakirányú továbbképzés és 23 doktori iskola.

– Töretlen a hallgatók érdeklődése a Debreceni Egyetem iránt, elsősorban a régióból, de az ország szinte valamennyi szegletéből érkeznek a jelentkezők és továbbra is népszerű az angol nyelvű képzés is, amelyen jelenleg 101 ország 4028 diákja tanul, többségük – 1 880-an – az Általános Orvostudományi Karon. Köszönhető ez többek között annak is, hogy a hazai 14 felsőoktatási képzési területből 12-n oktatunk – tájékoztatott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

– A Debreceni Egyetem folyamatosan törekszik arra, hogy újítsa, szélesítse palettáját. Az idei év újdonsága a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozása, ahol kihelyezett képzésként mezőgazdasági mérnöki és turizmus-vendéglátás alapképzési szakokon folyik majd oktatás. Emellett tovább bővül a kínálat a duális képzési területen is, a 2016/17-es tanévtől a Műszaki Kar és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar mellett a jövőben a Természettudományi és Technológiai Karon is beindul a gyakorlatorientált villamosmérnök és vegyészmérnök képzés – többek között – az E-on, a Borsodchem és az NI Hungary bevonásával – mondta Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

A 2016/17-es tanévre február 15-ig lehet jelentkezni, de csak elektronikus formában. A ponthatárokat július 26-án hozzák nyilvánosságra.

Közben lezárult a felvételi eljárás a februárban induló keresztféléves képzéseken: 6 kar 29 szakára lehetett jelentkezni. A tavalyihoz képest idén 9,5 %-kal nőtt a felvételizők száma, ezen belül 5 %-kal azok aránya, akik első helyen a Debreceni Egyetemet jelölték meg.

– unideb.hu –