Helyi közélet

2016.01.18. 12:14

Sok a hal, kevés a fóka? - Bőven jut hitel a vállalkozásoknak

Debrecen - A vállalatok számára idén is rendelkezésre állnak a támogatott hitelforrások.

Debrecen - A vállalatok számára idén is rendelkezésre állnak a támogatott hitelforrások.

A Növekedési Hitelprogram (NHP) harmadik szakasza, az Eximbank Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 435 milliárd forintos hitelcsomagja idén is bőséges támogatott hitelforrást biztosít a cégek

számára.

Alapot teremt

Ez jó alapot teremthet ahhoz, hogy a beruházási hajlandóság növekedése esetén az igénylők körének bővítésével a vállalati hitelállomány növekedhessen. A Növekedési Hitelprogram második szakaszában a kihelyezett hitelek mintegy 60 százaléka finanszírozott új beruházásokat, így a teljes program hatásaként mintegy 340 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Az MNB támogatott hitelprogramjának további kedvező hatása, hogy a kkv hitelek regionális koncentrációja, tehát Pest megye dominanciája, mérséklődni tudott. Ezzel együtt sem sikerült azonban áttörést elérni a vállalati hitelpiacon, és tovább zsugorodik a teljes vállalati hitelállomány. Mindez azért különösen kedvezőtlen, mert a vállalati hitelezés GDP-hez viszonyított aránya már most is jóval elmarad a gazdaságilag fejlett országokéhoz képest: míg a G20-as átlag 80 százalék, addig Magyarországon ez csupán 25 százalék.

Piaci nem kell

„Egy moderált hazai fejlődéshez legalább a 30 százalékos arány megközelítése volna szükséges, azonban ettől a szinttől inkább távolodunk, mintsem ledolgoznánk a lemaradásunkat. Ez azt jelenti, hogy 1.600 milliárd forint, tehát közel egy teljes NHP hitelprogramnyi hitelállomány hiányzik a rendszerből” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolati igazgatója. Az NHP változásai miatt év végén ugyan átmeneti kereslet-élénkülést tapasztaltak, azonban azt is látni kell, hogy a hitelprogram kezdete óta mintegy 700 milliárd forinttal nőtt a vállalati betétállomány. Így ha a felhalmozott betétekhez hozzászámolják a várhatóan elérhető európai uniós forrásokat is, hitel felvételére már vagy nincs, vagy csak kis összegben van szükség.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában