Helyi közélet

2016.01.29. 12:02

Sem enni, sem inni nem lehet a villamoson

Debrecen - Akár háromezer forintba is kerülhet egy korty víz elfogyasztása a villamoson.

Debrecen - Akár háromezer forintba is kerülhet egy korty víz elfogyasztása a villamoson.

A legnagyobb közösségi oldalon időről időre felröppennek olyan hírek, hogy valakit az ellenőrök azért büntettek meg több ezer forintra a villamoson, mert egy kis palackból vizet ivott. Néhány napja éppen egy terhes kismama panaszkodott erre.

Nem új a szabály

A DKV illetékese lapunk megkeresésére úgy reagált, hogy a cég üzletszabályzata alapján járműveiken semmilyen ételt, vagy italt nem lehet fogyasztani. (Vagyis egy kis kocka csoki elmajszolása is tilos.) Az évtizedek óta érvényben lévő szigorú rendelkezésnek az a magyarázata, hogy az evés, ivás bizonyos forgalmi helyzetekben, – például hirtelen fékezéskor – balesetveszélyes lehet, valamint beszennyezheti a járművet, illetve az utasok ruházatát is. Ilyen esetekből akár kártérítési ügyek is kiindulhatnak. Ráadásul nagyobb szennyeződés esetén a járművet a takarítás idejére ki kell vonni a forgalomból. Ezért a DKV indokoltnak tartja a tiltást. Abban az esetben, ha az ellenőr ezt tapasztalja, köteles intézkedni – írják. A közlekedési cégnél úgy gondolják, hogy a tiltás az utasok többségét nem érinti hátrányosan, mivel jelentős részük átlagosan mindössze 10–15 percet tölt a járművön. Ennyi idő pedig nem teszi indokolttá, hogy bárki ételt, vagy italt fogyasszon – érvelt a vállalat illetékese.

Ha később fizeti, több lesz

Azt is megtudtuk, hogy egy korty víz palackból történő lenyelése miatt a helyszínen háromezer forint pótdíjat szabnak ki. Későbbi befizetés esetén növekszik a büntetés. Tavaly csaknem 300 ilyen eset fordult elő.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában