Helyi közélet

2016.01.18. 16:18

Magyarországon nem él más kutató, aki új halfajt fedezett fel

Debrecen - Barbus biharicus, azaz a bihari márna nevet kapta Debreceni Egyetem kutatói által felfedezett új márnafaj.

Debrecen - Barbus biharicus, azaz a bihari márna nevet kapta Debreceni Egyetem kutatói által felfedezett új márnafaj.

A képek tanúsága szerint apró, mintegy 10 centiméter hosszúságú halról van szó, amelyet a Körösök vízrendszerében találtak meg Antal László adjunktus vezetésével a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszékének kutatói. A kisebb rendszertani kategóriákban, például a baktériumoknál napi szinten írnak le újabb fajokat, de a gerinceseknél ez ritkaság, jelenleg Magyarországon Antal Lászlón kívül nem él más kutató, aki új halfajt fedezett volna fel.

Évmilliókkal ezelőtt még egy fajhoz tartozott az a négy márnafaj, amelynek negyedik tagját több éves kutatás eredményeként azonosítottak Antal László adjunktus vezetésével.



– 2002-ben látott napvilágot egy cseh-görög-francia kutatás, amelyben megállapították, hogy az 1852-ben leírt Petényi-márna (Barbus petenyi) mellett a Kárpát-medence északi részén egy külön fajba tartozó kárpáti márna (Barbus carpathicus) honos, a déli területeken pedig a balkáni márna (Barbus balcanicus) él. A mi kutatásunk 2010-ben kezdődött, azzal a céllal, hogy kiderítsük, melyik folyónkban milyen márnafaj él – magyarázta Antal László. – 2013-ra megállapítottuk, hogy a Sebes-Körös vízrendszeréből egy olyan halfaj került elő, amely genetikailag eltér a korábban leírt három fajtól.



2014-ben egy újabb génvizsgálat is hasonló eredményt hozott, majd a harmadik vizsgálat még biztosabban bizonyította, hogy valóban egy új fajról van szó, amit az élőhelye nyomán Barbus biharicusnak, azaz bihari márnának neveztek el.

HBN


Címlapi kép: Czeglédi Zsolt / MTI


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában