Helyi közélet

2016.01.14. 08:16

Lehetünk-e igazán tiszták?

Debrecen - Egy klasszikus darab új megközelítése a Csokonai Színházban. Villáminterjú Szikszai Rémusz rendezővel.

Debrecen - Egy klasszikus darab új megközelítése a Csokonai Színházban. Villáminterjú Szikszai Rémusz rendezővel.

Egy hete dolgozik a debreceni társulattal Szikszai Rémusz. Shakespeare Rómeó és Júliáját rendezi. A rendezővel két próba között készítettünk villáminterjút.

A Rómeó és Júlia a színháztörténet egyik leggyakrabban színre vitt darabja. Amikor megkapta a felkérést a debreceni rendezésére, mi az, ami leginkább érdekelt?

Szikszai Rémusz: Elsősorban a történet, és azon belül az az irdatlan sebesség, ahogy történik. Fontos, hogy milyen sebességgel játsszuk, hisz ez három nap története. Rómeó és Júlia tiszták, nem korrumpálta még őket az élet, és ebből fakad ez az őrült naivitás. Megpróbálnak egy olyan világot létrehozni, ami tiszta, élhető és szeretettel teli, és nem foglalkoznak azzal, hogy ez a világ tele van gyűlölettel és haraggal. Addig próbálkoznak, amíg belehalnak. Igazából az a kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy tiszták legyünk, vagy megtisztuljunk egy ilyen tragédia után? A másik, ami izgat, hogy valószínűleg középiskolás srácok fogják nagy számban nézni. Jó lenne ahhoz közelíteni, ami az ő világuk.

Ezért is döntöttél a darab Varró Dániel-féle fordítása mellett? Azt mondtad, hogy sokáig dolgoztál a Nádasdy verzióval.

Szikszai Rémusz: Kicsit nyersebb, eggyel sprődebb szövegre volt szükségem. A Nádasdy-féle gyönyörű fordítás, csak azt éreztem néhány helyen, hogy van, amit simábban, egyszerűbben mond ki az ember. A sprőd közelebb áll ezekhez a szereplőkhöz, mint a költői.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában