Helyi közélet

2016.01.09. 09:09

Lakáspiac: CSOK-osok országa…?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az építési vállalkozók már a tenyerüket dörzsölik az új otthonteremtési kedvezmény miatt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az építési vállalkozók már a tenyerüket dörzsölik az új otthonteremtési kedvezmény miatt.

Nagyot durrant a kormány legújabb, a gyerekvállalást ösztönző akciója. A Családi Otthonteremtési kedvezmény (leánykori nevén CSOK) nemcsak a potenciális lakásvásárlók, de a piaci alapon társasházi lakásokat építő vállalkozók fantáziáját is igencsak megmozgatta.

Lökést adhat

Hát mi, ha ez sem?! Kérdezett vissza Száraz Zsolt építőipari vállalkozó, amikor arról érdeklődtünk nála, hogy a CSOK rendszere vajon lendületet adhat-e a lakáspiac növekedésének. – Tudja, hogy hány új lakás fog épülni a következő két évben a megyeszékhelyen? Csak amiről én tudok, az több, mint ezer. Elég kocsival egy kört tenni a belvárosban, a Nagyerdőn vagy a Tócóskertben, és bárki láthatja, hogy jelenleg is több száz új otthon épül. Mindenki úgy számol, hogy amíg nem kelnek el, addig kiadja a lakásokat albérletbe. De ennyit nem fognak tudni kiadni, hiszen az egyetem hallgatói létszámkapacitása is véges. Ezért szerintem az ebben „utazóknak” a jövőben meg kell elégedniük egy szerényebb haszonnal– osztotta meg velünk a rövidtávú várakozásait a piacot jól ismerő szakember. Véleménye szerint most egyidejűleg három olyan lökést (otthonteremtési kedvezmény, három százalékos kamatozású hitel, és új lakásnál 5 millió forintig az áfa visszaigénylése) kapott a lakáspiac, amitől be kell indulnia a piac azon szegmensének is, ami nem csak az elkészült lakások kiadására alapoz.

Osztoznak a pénzen?

Szakmai körökben élénk polémia folyik arról, hogy a lakásépítés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése után megmaradó 22 százaléknyi rész miként fog megoszlani a felek között. „Két hete még azt mondtam, hogy az ominózus 22 százalékon három szereplő osztozik majd. A szállító-kivitelező, a beruházó és a vevő. Csakhogy azóta az építőanyag-gyártók bejelentették, hogy a legtöbb termékük árát 10-15 százalékkal növelik, és ezzel máris borul az osztozkodási arány. Jelen ismereteim alapján arra számítok, hogy a korábban elkezdett és jelenleg is épülő új lakások ára 7-8 százalékkal csökkenhet, de ez a csökkenés úgy fél év múlva (éppen az előzőekben elmondottak miatt) kiegyenlítődik. Az ezután épülő új otthonok már nem lesznek olcsóbbak” – véli.

Minimumra törekedve

Tatos Tibor ingatlanpiaci szakértő nem biztos abban, hogy ha több száz új lakás jelenik meg a debreceni piacon, akkor a városban és vonzáskörzetében élők között lesz több száz olyan család, akik éppen ott, annyiért, olyan új otthonra vágynak, és a CSOK feltételeinek is megfelelnek. „Nekem úgy tűnik, hogy nagyon sokan utaznak a 10 plusz 10 millió forintra, valamint új otthon építése esetén 5 millió forintig az áfa-visszaigénylésre. A lakások alapterületét is próbálják úgy alakítani, hogy a CSOK szempontjából a kötelező minimumot teljesítsék” – fogalmazott a szakember, aki szerint az áfa 22 százalékos csökkentéséből származó haszon javarészt a beruházóké marad, abból a vevő nem sokat lát majd. – Arra számítok, hogy a beruházó jó esetben átad ebből húsz százalékot a lakás vásárlójának, és megmagyarázza neki, hogy a többi pénz miért őt illeti. Biztosan hallhatunk majd például olyan érveléseket, hogy az élőmunka költsége emelkedett, márpedig ezt valamiből finanszírozni kell. Tudok olyan beruházókról, akik a később bekövetkező áfacsökkkentésre játszva eleve bruttó áron szerződtek a vevőkkel, ők ügyesen megnyerték ezt a különbözetet – engedett betekintést a szakmai kulisszák mögé Tatos Tibor.


A leggyakoribb kérdések

  • Hogyan kell számolni a három gyereket?
  • Kinek a gyereke számít bele a háromba?
  • Ki számít egyáltalán gyereknek?
  • Mi van, ha a támogatást igénylő házaspár később elválik?
  • Igényelhetik-e a támogatást azok is, akiknek már van lakása?
  • El kell-e adni a jelenlegi lakást a támogatás igényléséhez?
  • Aki korábban felvett szocpolt, az is igényelheti a CSOK-ot?
  • El lehet-e adni a szocpolból vásárolt lakást a 10+10 millió igényléséhez?
  • Mi számít új lakásnak vagy háznak?
  • Milyennek kell lennie az új lakásnak vagy háznak?
  • Milyen energetikai tanúsítás vonatkozik az új lakásra vagy házra?
  • Mennyire kedvezményes a kedvezményes hitel?
  • Mi van akkor, ha már most is van lakáshitele a családnak?
  • El lehet-e adni a jelzáloghitellel terhelt lakást, hogy a 10+10 milliós konstrukcióba beszálljon?
  • Munkanélküli is kaphat támogatást?
  • Közmunkás is kaphat támogatást?
  • Büntetett előéletű kaphat-e támogatást?
  • Mi történik, ha nem teljesül a 3 gyerekre vonatkozó vállalás?
  • Hol és mikortól lehet igényelni a 10+10 millió forintot?

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában