Helyi közélet

2016.01.07. 10:29

Köszönjük, megvagyunk…

Debrecen - A legnagyobb elégedettség a diplomásokat, és a szellemi munkát végzőket jellemezte.

Debrecen - A legnagyobb elégedettség a diplomásokat, és a szellemi munkát végzőket jellemezte.

Személyes életüknek, közvetlen környezetüknek 2015-ös eseményeit inkább pozitívan minősítik a magyarok, az ország tavalyi történéseit azonban a többség negatívan ítéli meg. Kétharmaduk elégedett volt a magánéletével, és ugyanennyien az egészségi állapotukkal is.

Mindent összerázva…

A dolgozók héttizede összességében kedvező tapasztalatokkal lett gazdagabb a munkahelyén. Az anyagi helyzetére, a pénzügyeire gondolva felemás mérleget vont a magyar lakosság: 50 százalék jónak, 48 százalék rossznak minősítette az elmúlt évét ebből a szempontból. Magyarország 2015-ös évértékelése viszont kedvezőtlen, a lakosság 62 százaléka szerint hazánk rossz évet zárt, míg 35 százalék úgy gondolja, hogy a sikerek jellemezték a múlt esztendőt – ezek a legfontosabb eredményei az Ipsos és a ZRI Závecz Research kutatócégek közös, decemberi felmérésének.

Kevesebb a panasz

A megszokottnál kevesebben panaszkodtak az egzisztenciális helyzetükre, a megélhetés nehézségeire. Ugyanakkor az eddigieknél nagyobb szakadék mutatkozik az egyes társadalmi rétegek szubjektív helyzetértékelése között. A vezető beosztásban dolgozók kilenctizede, a szellemi tevékenységet végzők nyolctizede sikeres pénzügyi évről számolt be, a diplomások és a 30 év alattiak bő kétharmada utalt anyagi boldogulására. Ezzel szemben a legfeljebb alapfokú végzettségűeknek, az ötvenes korosztálynak és a nyugdíjasoknak csupán háromtizede, a munkanélkülieknek mindössze 12 százaléka számolt be kedvező egzisztenciális változásokról. A dolgozók kétharmada pozitívan értékelte a munkahelyén eltöltött időt, elégedett volt a munkájával, minden harmadiknak inkább a problémák maradtak meg a tavalyi évből.

Minden munkavállalói és társadalmi csoportban a pozitív összegző vélemények vannak többségben. A legnagyobb elégedettség a diplomásokat, a szellemi munkát végzőket és a fővárosiakat jellemezte, míg legkevésbé a szakképzettség nélküliek, a falvakban élők minősítették jónak a munka világában töltött elmúlt egy évüket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában